foto: ZOO Planckendael

Planckendael laat zieke rode panda en haar pasgeboren jongen inslapen

ZOO Planckendael heeft rode panda Phentok moeten laten inslapen, samen met haar 2 pasgeboren jongen. Het dier was al langer het zorgenkindje en werd uit haar lijden verlost. Ook de 2 pasgeboren jongen werden ingeslapen. "Zonder moeder kunnen zij niet overleven", zegt curator zoogdieren Sarah Lafaut.

De rode panda leed aan evenwichtsstoornissen waardoor ze regelmatig tegen obstakels botste of uit een boom viel. Die stoornis wijst op een neurologische aandoening. Voor haar jongen zorgen, kon al helemaal niet meer. 

Ook de jongen van amper 25 dagen oud werden ingeslapen. Volgens het dierenpark zijn ze nog veel te klein om te kunnen overleven zonder de aanwezigheid van hun moeder.

Zonder moeder kunnen de jongeren echt niet overleven

Sarah Lafaut, curator zoogdieren

 "Om te overleven zijn ze tot hun 5 à 6 maanden volledig afhankelijk van moedermelk", zegt  curator zoogdieren Sarah Lafaut. "Daarnaast is de rol van een moeder ook om haar jongen de kneepjes van het panda-zijn te leren. Zonder die noodzakelijke opvoeding blijken de dieren niet sociaal genoeg en begrijpen ze niet hoe ze zich moeten gedragen waardoor ze geen kans hebben op een kwalitatief, dierwaardig leven."

Volgens het dierenpark was het een erg harde beslissing. "We gaan wel wat tijd nodig hebben om dit te verwerken, maar het is wel de enige juiste keuze", aldus Lafaut. "Nu zit ons mannetje alleen, maar we zullen ongetwijfeld in de toekomst opnieuw een vrouwtje erbij krijgen."

Meest gelezen