Videospeler inladen...

Staatssecretaris Mahdi over evacuaties uit Afghanistan: "Prioriteit bij Belgen, dan mensen die band hebben met ons"

Mensen met de Belgische nationaliteit evacueren uit Afghanistan is nu de eerste prioriteit. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi in "Het journaal" en "Terzake". Daarnaast wordt er ook gekeken naar mensen die op een of andere manier een band hebben met ons land. Hoe al die mensen naar de luchthaven moeten raken, zonder te worden tegengehouden door de taliban, is wel niet duidelijk.

470 Belgen én verwanten. Zoveel mensen hebben momenteel aan ons land gevraagd om geëvacueerd te worden uit Afghanistan. "De prioriteit vandaag is ervoor zorgen dat alle Belgen in Afghanistan geëvacueerd worden", zegt staatssecretaris Mahdi. "Dat is ook maar logisch. Je moet ervoor zorgen dat je eigen onderdanen veilig zijn. Soms hebben zij een partner of kinderen van Afghaanse origine, die vallen daar ook onder." 

Daarnaast zijn er ook nog heel wat mensen in Afghanistan die op een of andere manier een band hebben met ons land. Denk aan mensen die als tolk of fixer hebben gewerkt met onze defensiediensten of mensen die werken bij internationale of Europese organisaties. Ook van hen komen momenteel aanvragen binnen om te evacueren. "Het gaat onder meer om personen van mensenrechten- of vrouwenorganisaties. Zeker die laatste zullen door de taliban geviseerd worden. We moeten er heel gericht voor zorgen dat ook zij geëvacueerd kunnen worden."

Om hoeveel mensen het hier gaat, weet de staatssecretaris wel, maar wil hij niet zeggen. "We zijn van heel wat parameters afhankelijk. Je weet wanneer je de eerste keer kan vliegen - nu vrijdag - maar niet wanneer de volgende keer. Dit is niet het moment om met cijfers te gooien."

Bekijk hier het eerste deel van het gesprek met Sammy Mahdi in "Terzake", waarin hij het heeft over de evacuatie van de Belgen.

Videospeler inladen...

Hoe dan ook wordt het evacueren van al die mensen een huzarenstukje. Niemand die echt lijkt te weten hoe die mensen op de luchthaven moeten raken, zonder gecontroleerd - of tegengehouden - te worden door de taliban. "Het is bijzonder chaotisch, maar in die context moeten we wel werken." Wat mensen die geëvacueerd willen worden, dan precies zullen moeten doen, kon Mahdi niet zeggen. 

Veel Belgen in Afghanistan hebben momenteel kritiek op de Belgische overheid. Er is te laat gereageerd en ook nu krijgen ze weinig info, klinkt het. "De overheid zei sinds 7 augustus al dat mensen beter niet in Afghanistan konden blijven", zegt de staatssecretaris. "Heel wat mensen zijn zelfs nadien nog vertrokken, om familie te bezoeken of een huwelijksfeest. Dat is jammer. Het is allemaal heel snel gegaan, ook voor die mensen. Nu moeten we proberen zo snel mogelijk alles in orde te krijgen."

Los daarvan zullen mogelijk heel wat Afghanen de komende tijd het land ontvluchten. Mahdi pleit daarbij voor opvang in de regio, in buurlanden. "Daar zouden ze bescherming moeten krijgen, zouden kinderen naar school moeten kunnen en mensen kunnen werken. Ik hoop dat de Europese Commissie inziet dat we de buitengrenzen van Europa moeten versterken en dat we daar mensen moeten screenen en dat er solidariteit is tussen de lidstaten. Wie hier aankomt en bescherming nodig heeft, zullen we alleszins bescherming geven."

Bekijk hier het tweede deel van het gesprek, waarin Sammy Mahdi het heeft over de opvang van asielzoekers uit Afghanistan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen