In de tram voor het rode licht? In Gent en Antwerpen zet de bestuurder het licht voortaan gewoon op groen

De Vlaamse regering wil op termijn 288 verkeerslichten in Gent en Antwerpen uitrusten met een systeem waardoor trams er altijd groen licht krijgen. Concreet gaat het om een soort van gps-systeem waarbij trambestuurders een signaal kunnen sturen naar een verkeerslicht, waardoor het op groen springt. Als test zijn op dit moment al tien trams op de Gentse tramlijnen 2 en 4 uitgerust met het systeem, ook de kusttrams hebben het al.

Antwerpse en Gentse trams staan vandaag geregeld stil voor een rood verkeerslicht, wat ten koste gaat van hun effectiviteit en doel, namelijk zo snel mogelijk mensen van A naar B brengen. Om trams meer voorrang te geven in het stedelijke verkeer - en zo dus een voordeel te geven tegenover de auto -wil de Vlaamse regering in totaal 288 kruispunten met verkeerslichten in Gent en Antwerpen uitrusten met een systeem waarbij trambestuurders het licht gewoon op groen kunnen zetten. Het gaat om een investering van 9,35 miljoen euro.

Ook andere weggebruikers zullen door het systeem niet onnodig voor het rood staan

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)

Vlotter en veiliger

Hoe werkt dat precies? Via een zogeheten korteafstandsradio. De trambestuurder stuurt via de gps een signaal uit naar de verkeerslichten wanneer hij/zij in aantocht is, waardoor het licht dan op groen springt. De technologie wordt al gebruikt in de kusttram. Ook in Antwerpen zijn sommige trams en kruispunten al uitgerust met bepaalde (andere) systemen om voorrang te krijgen op kruispunten.

"Met deze technologie zorgen we voor snellere en vlottere trams en verkeer in Antwerpen en Gent", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Maar we maken ook dubbele winst doordat andere weggebruikers niet onnodig voor een rood licht staan (...) We maken de kruispunten ook maximaal conflictvrij, wat moet zorgen voor meer verkeersveiligheid voor alle weggebruikers."

Als test zijn in Gent al een tijdje tien voertuigen van tramlijnen 2 en 4 uitgerust met het systeem. Dat project loopt tot januari volgend jaar. Als het positief wordt geëvalueerd, zal het systeem verder worden uitgerold.

Meest gelezen