Foto stad Gent: FB schepen Elke Decruynaere

Bereik Gentse zomerscholen is beperkt: "Blijven inzetten op extra initiatieven tijdens het schooljaar"

Stad Gent organiseerde tijdens de zomervakantie zelf enkele zomerscholen, maar vele plaatsen bleven vrij.  Het bereik van het initiatief blijkt beperkt, in vergelijking met het aantal kinderen dat er nood aan hebben. "Naast de zomerscholen moeten we ook tijdens het jaar in het schoolteam investeren", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). 

Om de leerachterstand opgelopen bij vele leerlingen tijdens de coronacrisis op te lossen, organiseerde Gent samen met het Onderwijscentrum zomerscholen.  Ondanks dat het een dankbaar en nuttig project is, heeft de stad toch bedenkingen. "Zomerscholen zijn gebaseerd op vrijwilligheid en we merken dat we niet alle leerlingen die nood hebben aan extra begeleiding hebben kunnen bereiken", geeft schepen van Onderwijs Elke Decruynaere mee (Groen). 

Het is een en-en verhaal: met begeleiding in de zomerscholen en extra ondersteuning doorheen het schooljaar

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs (Groen)

Andere profielen

Om de scholen waar leerlingen lang afwezig zijn of extra begeleiding nodig hebben te ondersteunen, wil Decruynaere extra helpende handen aanbieden. "Maar er is een lerarentekort, dus ik zou willen kijken naar mensen met andere profielen, zoals cognitieve psychologen, ergotherapeuten en logopedisten." Extra budget is vrijgemaakt voor de Gentse scholenkoepels om te blijven helpen waar nodig. "Het komt erop aan om te kijken wat we kunnen doen om te ondersteunen en gericht middelen in te zetten op die scholen", zegt Decruynaere. 

Dankbaar initiatief

Toch wil schepen Decruynaere blijven inzetten op de zomerscholen. "Het is zeker geen nutteloos initiatief, want het is een goede manier om gelijke onderwijskansen aan te bieden", vertelt ze. "Er gebeuren daar fantastische dingen, door de vele enthousiaste vrijwilligers. Toch moeten we ook tijdens het schooljaar de leerkrachten ondersteunen in de grote opdracht om het leertekort bij kinderen op te lossen."

kasto80

Meest gelezen