hulpverleningszone Oost

Brandweer blust batterij van hybride auto door onderdompeling in water: "Enige effectieve manier"

In Leuven heeft de brandweer een auto met hybride aandrijving ondergedompeld in een container vol water om de brandende batterij te blussen. Het is de enige effectieve manier om zo een brand te blussen.

Woensdagavond werd de brandweer van Leuven opgeroepen voor rookontwikkeling in een hybride auto. Die stond geparkeerd in de garage onder het bedrijf Bio Incubator in het researchpark van Heverlee. Ter plaatse stelden de brandweerlui vast dat het ging om een zogenaamde thermal runaway. Door een chemische reactie in één van de batterijcellen van een Li-Ion-batterij ontstaan zeer hoge temperaturen en uiteindelijk brand. Het is een kettingreactie die niet kan gestopt worden. Bluspoeder helpt niet, langdurige koeling wel.

Na het blussen van de eerste vlammen werd de auto dan ook overvloedig gekoeld. Geluk bij een ongeluk, de auto stond geparkeerd in een open parkeerruimte onder het gebouw van Bio Incubator. Hij kon zonder veel problemen naar buiten worden gesleept en werd dan zo snel mogelijk in een container geplaatst. 

hulpverleningszone Oost

De container werd op een afgelegen plaats neergezet en daarna volgepompt met water. Om de chemische reactie stop te zetten moet een voertuig bij zulke branden langdurig ondergedompeld blijven in water, 24 uren zijn geen uitzondering. Ook voor het bluswater is er bij zo’n interventie aandacht. Dat werd in dit geval opgevangen in de ondergrondse regenwatertanks. De uitbater van het gebouw gaat het water laten controleren alvorens het kan verwerkt worden.

Meest gelezen