AFP or licensors

Dodentol Haïti blijft stijgen: nu al bijna 2.200 doden na zware aardbeving

De dodentol van de zware aardbeving in Haïti blijft verder oplopen. Intussen blijven de autoriteiten het aantal slachtoffers naar boven bijstellen. Er zijn nu officieel al 2.189 doden gevallen en meer dan 12.000 mensen gewond geraakt. Ruim 330 mensen blijven vermist.

In de stad Les Cayes, in het zuiden van Haïti, zagen getuigen gisteravond nog gebouwen op hun grondvesten daveren, bij naschokken na de aardbeving van vorige zaterdag die een kracht van 7,2 had. 

Vijf dagen na de beving blijft het een grote uitdaging om op een veilige manier humanitaire hulp te verlenen aan honderdduizenden getroffenen,  velen in afgelegen gebieden. In het zuidwesten van Haïti heerst chaos, nog verergerd na de doortocht van de orkaan Grace, die zware regen veroorzaakt.

"Ongeveer 600.000 mensen zijn rechtstreeks getroffen en hebben onmiddellijk humanitaire hulp nodig", aldus Jerry Chandler van de Haïtiaanse civiele bescherming. "Reddingsoperaties worden voorgezet", postte de burgerbescherming op Twitter.

De Verenigde Staten hebben vanuit Honduras acht militaire helikopters ingezet voor medische evacuaties en de USS Arlington, een amfibisch transportschip van de Amerikaanse marine met een chirurgisch team aan boord, is onderweg naar Haïti. 

Reddingswerkers blijven slachtoffers vanonder het puin halen, de dodentol zal nog stijgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen