Politie Gent

Gele doos maakt opmars in de Kempen: "Een plastieken doos in de koelkast kan levens redden"

In de Kempen is de gele doos in opmars, een plastieken doos waarmee vooral oudere mensen medische gegevens bewaren in de koelkast. Dat is een plek waar hulpdiensten de gegevens in een crisismoment snel kunnen terugvinden. Vandaag wordt de gele doos ook in Geel voorgesteld. "Het doet deugd dat zoveel gemeenten de noodzaak van het project inzien", zegt Rosette Broeckx van regionaal platform ouderenparticipatie. 

Het gaat om een initiatief van de seniorenraden met ondersteuning van Welzijnszorg Kempen. Het idee komt oorspronkelijk van de hulpdiensten in Canada. De bedoeling is dat de hulpdiensten wanneer nodig niet ver moeten zoeken naar medische achtergrondinformatie van patiënten. 

De gele doos wordt intussen al in 21 van de 27 Kempense gemeenten toegepast. Ook de gemeente Geel stapt nu mee in het project. "Het doet deugd dat zoveel gemeenten de waarden en de noodzaak van het project hebben ingezien. Als we de hulpdiensten mogen geloven, zijn zij heel blij met het project", zegt Rosette Broeckx van het regionaal platform ouderenparticipatie. 

Dit is een project dat door zijn eenvoud heel goed kan lukken

Rosette Broeckx, regionaal platform ouderenparticipatie

Beluister hier het gesprek in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. Lees onder het fragment verder:

BELGA

Levens redden

De gele dozen worden, afhankelijk van de gemeente, verspreid via onder meer de apotheker of sociale huizen en dienstencentra. Oudere mensen krijgen dan een brief in de bus waarmee ze de doos kunnen afhalen. Er zit ook een sticker bij die je aan de binnenkant van je voordeur kan kleven. De hulpdiensten weten dan dat je een gele doos in de koelkast hebt. 

"Dit is iets wat door de eenvoud heel goed kan lukken. Een eenvoudige plastieken doos in de koelkast waarin de nodige medische achtergrond zit van de patiënt, kan in een crisismoment een leven redden", vertelt Broeckx. 

Meest gelezen