Videospeler inladen...

Chaotische situatie op de luchthaven van Kaboel: kinderen worden doorgegeven in de massa

Op sociale media doen beelden de ronde van kinderen die doorgegeven worden in de massa aan de luchthaven van Kaboel, in Afghanistan. De Britse overheid zegt in een reactie dat er sowieso geen kinderen zonder ouders meegenomen worden.

Het blijft een chaotische situatie op de luchthaven van Kaboel in Afghanistan. Zondag namen de taliban de controle over in de hoofdstad. Maar de luchthaven, Hamid Karzai International Airport, wordt nog steeds gecontroleerd door de Amerikanen. Er komen dan ook elke dag vluchten aan om mensen te evacueren. Maar de drukte en chaos zijn groot. Dat bleek al uit beelden waarbij duizenden Afghanen het tarmac opliepen en op een vlucht probeerden te geraken. 

Kinderen op de luchthaven

De spanning aan de luchthaven in Kaboel blijft hoog. Op sociale media circuleren de afgelopen dagen meerdere filmpjes van wanhopige ouders die hun kinderen proberen door te geven aan de Amerikaanse en Britse soldaten die de luchthaven controleren. Wie achteraan in de rij staat, geeft het kind door naar voor. 

Bekijk hier de beelden die de voorbij dagen gedeeld werden op sociale media:

Videospeler inladen...

Er werd gezegd dat kinderen over de prikkeldraad zouden worden gegooid, maar dat blijkt niet uit de beelden.

Waar de beelden precies vandaan komen, blijft onduidelijk. Vermoedelijk komen de beelden van het socialemediaplatform Snapchat en zijn ze van daaruit via Twitter verspreid. Wie de auteur van de beelden is, is niet zeker. Het is trouwens niet het enige filmpje van kinderen die worden doorgegeven aan soldaten. Eerder deze week verscheen er al een filmpje op Facebook waarin een gelijkaardige situatie te zien is. 

Reactie van Unicef

Vanuit Afghanistan reageert Carmen van Heese van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, op de beelden. "Ik denk dat het heel vaak een kwestie is van aandacht proberen te krijgen voor de wanhoop en het niet geloven dat de toekomst van hun kinderen hier is. We hebben geen systematische informatie op dit moment of het echt ook gebeurt dat mensen hun kinderen achterlaten. Maar als we die informatie oppikken, dan gaan we dat zeker in beeld brengen." 

"Afghanistan is al één van de onveiligste landen ter wereld voor kinderen om op te groeien. Sinds het begin van het jaar zijn 550 kinderen overleden en meer dan 1.400 kinderen gewond geraakt", voegt van Heese nog toe. Ze denkt dat Unicef snel het werk zal kunnen hervatten, ook onder de taliban.

Ook het Verenigd Koninkrijk reageert

Het Verenigd Koninkrijk heeft ondertussen op de beelden gereageerd. Brits minister van Defensie Ben Wallace zegt dat het leger geen kinderen kan meenemen zonder ouders. In de beelden die Wallace te zien kreeg werd er een meisje over een muur getild. "We kunnen gewoon geen minderjarige alleen aannemen," zegt Wallace. Volgens Wallace is het kind in dat filmpje meegenomen omdat het gezin ook is geëvacueerd.

Meest gelezen