Kinepolis tevreden over heropstart, binnenkort ook films van Netflix op groot scherm 

Bioscoopuitbater Kinepolis is tevreden over de heropstart van de bioscopen. Sinds 9 juni zijn die in ons land weer open en in juli ontving Kinepolis al meer dan 80 procent van het aantal bezoekers dat het in dezelfde periode ontving voor de coronacrisis. "Op sommige dagen was het zelfs al beter dan in dezelfde periode twee jaar geleden", zegt CEO Eddy Duquenne. Daar zit het slechte weer zeker voor iets tussen. Kinepolis ziet de toekomst hoopvol tegemoet. De bioscoopketen heeft ook een akkoord gesloten met streamingdienst Netflix. 

De Kinepolisbioscopen in ons land hebben de afgelopen twee maanden al heel wat bezoekers ontvangen. "Vooral in België, Nederland en Frankrijk vinden de mensen makkelijk de weg terug naar de bioscoop", zegt Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis Group. 

"In België is er een groot vertrouwen om weer naar publieke ruimtes te gaan. Je ziet bijvoorbeeld dat ook de horeca zeer sterk herneemt. Dat in combinatie met het regenweer dat we in juli gehad hebben, heeft ervoor gezorgd dat er heel wat mensen naar de bioscoop komen. We ontvingen in juli al meer dan 80 procent van het aantal bezoekers dat we in juli 2019 ontvingen, voor de coronacrisis."

Ook het aanbod van films speelt een rol. Door de coronacrisis zijn heel wat blockbusters uitgesteld en die komen nu mondjesmaat in de zalen. "De afgelopen maand hebben vooral "Fast & furious 9", "Black widow" en "Demon slayer" het zeer goed gedaan. In Vlaanderen was "K3: Dans van de farao" de meest succesvolle lokale film. Die heeft veel families naar de zalen gelokt."

James Bond

Kinepolis hoopt op dit elan verder te kunnen gaan in het najaar. "We hebben net bevestiging gekregen dat de nieuwe James Bondfilm eind september uitkomt. Jan Verheyen is zijn nieuwe film, "Red Sandra", aan het afwerken en het is ook uitkijken naar "Zillion" van Robin Pront."

Het is in ons land nog altijd verplicht om een mondmasker te dragen in de bioscoop. Morgen neemt het Overlegcomité de coronamaatregelen onder de loep. Dan zullen we weten hoe een bioscoopbezoek er in het najaar zal uitzien. "Op basis van wat we nu weten, gaan we wellicht in 2022 opnieuw op het normale niveau zitten van bezoekersaantallen, zoals voor corona", zegt Duquenne.

Netflixfilms op groot scherm

Kinepolis maakte ook bekend dat het binnenkort films van streamingdiensten, zoals Netflix, op groot scherm gaat vertonen in België. De samenwerking is enigszins opmerkelijk, omdat streamingplatformen vaak als concurrent worden gezien van de bioscopen. Maar Duquenne ziet het juist als een manier om meer producties aan te bieden met minder kosten.

"Wij hebben historisch altijd een zeer hoge prijs betaald aan filmstudio's", zegt de CEO. In ruil daarvoor mogen bioscopen de film lange tijd exclusief in de zalen vertonen. Maar die periode komt meer en meer onder druk te staan, want streamingplatformen brengen hun films steeds sneller online.

"Het spreekt voor zich dat als je de exclusiviteit verliest, dat je dan eens gaat praten over de prijs die je gaat betalen. Met Netflix hebben we daar een akkoord over getroffen. Ik ga niet zeggen hoeveel we betalen, maar we betalen substantieel minder dan we aan een studio zouden betalen", aldus Duquenne. "We weten dat we met die films waarschijnlijk niet dezelfde volumes gaan halen als met een blockbuster, maar dat is oké voor ons."

Kinepolis wereldwijd

Kinepolis heeft ook bioscopen in de Verenigde Staten, Canada, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Wereldwijd ontving Kinepolis in de eerste helft van het jaar 2,2 miljoen bezoekers. Dat is iets meer dan een kwart (26,9 procent) van het aantal bezoekers in dezelfde periode vorig jaar. In heel wat landen waren de bioscopen in de eerste maanden van het jaar nog gesloten. 

Vorige maand steeg het bezoekersaantal globaal naar gemiddeld 62 procent van het aantal bezoekers voor de crisis. België, maar ook Nederland en Frankrijk, doen met 80 procent of meer dus veel beter dan gemiddeld. 

Ook financieel gaat het stilaan de goede richting uit. Kinepolis boekte in de maand juni een positief operationeel resultaat. Maar over de hele eerste jaarhelft bleef Kinepolis nog in het rood. Netto leed de groep een verlies van 45,8 miljoen euro, bijna een verdubbeling tegenover de eerste zes maanden van 2020. 

De beursgenoteerde Kinepolis-groep heeft 108 bioscopen in portefeuille, goed voor 1.097 schermen en bijna 200.000 zitplaatsen.

Meest gelezen