ROBIN UTRECHT

Vlaanderen kleurt opnieuw oranje, situatie in buurlanden ook wat verbeterd: wat betekent dit voor jou na terugkeer?

Op de Europese coronakaart kleurt Vlaanderen opnieuw oranje. Wallonië blijft rood en Brussel zelfs donkerrood. In de belangrijkste vakantielanden - Frankrijk, Italië en Griekenland - is de situatie licht verbeterd. Toch blijven daar belangrijke regio's nog steeds rood. Ook in Duitsland zijn een paar extra regio's rood geworden. Ons land past de reisvoorwaarden elke vrijdag aan op basis van de Europese kaart. Welke gevolgen heeft dat voor jou (en je kinderen) als je een reis hebt gepland? 

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes. De kleuren worden bepaald door het gemiddeld aantal besmettingen per honderdduizend inwoners, gemeten over de laatste veertien dagen.

Minder dan vijftig besmettingen betekent groen, vanaf vijftig wordt het oranje, boven tweehonderd is rood. En donkerrood betekent meer dan vijfhonderd vastgestelde besmettingen. Al is het in werkelijkheid nog iets genuanceerder, omdat ook de positiviteitsratio (percentage positieve tests) nog een rol speelt.

Vergelijk hier de kaart van deze week (bovenaan) met die van vorige week (onderaan):

Vlaanderen wordt oranje omdat de positiviteitsratio tot onder 4 procent is gezakt. Het aantal besmettingen in Vlaanderen blijft nog onder de 200 per honderdduizend inwoners. Brussel zit intussen met meer dan 550 besmettingen per honderdduizend inwoners. Het verklaart de donkerrode kleur van het gewest. 

Nederland blijft volledig rood. Verder valt het op dat er opnieuw oranje zones zijn in Zuid-Europese landen zoals Portugal, Sardinië en grote delen van Frankrijk en Italië.

In Griekenland zijn er geen donkerrode zones meer, terwijl in het overwegend rode Spanje opnieuw enkele regio's (zoals de Canarische Eilanden) oranje en zelfs groen kleuren. Het betekent dat het aantal besmettingen er terugloopt.

Verder valt op dat Cyprus en Corsica hun donkerrode status verliezen (nu beide rood) en dat de Scandinavische landen, op een paar rode regio's na, vooral oranje kleuren. Roemenië gaat dan weer plots volledig over op de rode kleur, na lang oranje en vooral groen te zijn geweest.

Terugkeren uit een groene of oranje zone?

Als je thuiskomt van vakantie moet je altijd een Passagier Locatie Formulier (PLF) invullen, behalve als je met de auto of trein terugkeert uit een EU-land en je daar minder dan 48 uur verbleef.

Verder hoef je bij terugkomst uit een groene of oranje niets te doen. Je moet je niet laten testen en je moet ook niet in quarantaine, of je nu volledig gevaccineerd bent of niet.

Terugkeren uit een rode zone en volledig gevaccineerd?

Rood of donkerrood, dat maakt voor ons land niet uit. Reis je naar een rode of donkerrode zone in de EU (of een Schengenland) en ben je volledig gevaccineerd (minimum twee weken na je laatste prik)? Dan vul je gewoon je PLF-formulier in en hoef je je niet te laten testen of in quarantaine te gaan. 

Terugkeren uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd?

Als je naar een rode of donkerrode zone reist en je nog niet volledig gevaccineerd bent (je bent volledig gevaccineerd twee weken na je laatste prik), dan volstaat een PLF-formulier invullen niet. Je moet je dan bij thuiskomst laten testen op dag één en dag zeven als je geen negatieve PCR-test (maximum 72 uur oud) kan voorleggen. Tussen de twee testen hoef je niet in quarantaine.

Heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Zij moeten zich niet laten testen, maar ze moeten wel mee in quarantaine. Kinderen van 12 jaar of ouder die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten zich wel laten testen als ze geen negatieve PCR-test (maximum 72 uur oud) kunnen voorleggen. Ook zij moeten in quarantaine na hun test op dag één of twee na thuiskomst, tot ze een negatief resultaat ontvangen hebben.

Op reis buiten Europa

De bovenstaande regels zijn alleen geldig als je binnen de Europese Unie reist. Ga je op vakantie buiten de EU? Dan zijn de regels wat strenger. 

Iedereen die naar een rode zone buiten Europa reist, moet bij terugkomst in quarantaine. Ben je volledig gevaccineerd, dan laat je je testen op dag één of twee na je thuiskomst. Als het testresultaat negatief is, mag je je quarantaine beëindigen. Je laat je een tweede keer testen op dag zeven.

Ben je niet volledig gevaccineerd? Dan moet je tien dagen in quarantaine en moet je je laten testen op dag één en dag zeven na thuiskomst. De kleurcodes voor landen buiten de EU vind je hier

Kom je uit een zone met een heel hoog risico? Dan moet je tien dagen in quarantaine, of je nu gevaccineerd bent of niet. Je moet je dan ook sowieso laten testen op dag één en dag zeven na je thuiskomst.

Wat moet je doen bij thuiskomst in België na een reis? Lees de officiële regels hier.

Meest gelezen