ROBIN UTRECHT

Ook Vlaanderen kleurt weer rood op de Europese coronakaart

Na Wallonië kleurt nu ook Vlaanderen weer rood op de Europese coronakaart. Daarnaast kleuren de coronacijfers vooral in Midden- en Oost-Europa na de wekelijkse update van de besmettingskaart. Zuid-Europa doet het beduidend beter en blijft oranje of groen.

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes. De kleuren worden bepaald door het gemiddeld aantal besmettingen per honderdduizend inwoners, gemeten over de laatste veertien dagen.

Minder dan vijftig besmettingen betekent groen, vanaf vijftig wordt het oranje, boven tweehonderd is rood. En donkerrood betekent meer dan vijfhonderd vastgestelde besmettingen. Al is het in werkelijkheid nog iets genuanceerder, omdat ook de positiviteitsratio (percentage positieve tests) nog een rol speelt.

Vergelijk hier de kaart van deze week (bovenaan) met die van vorige week (onderaan):

In vergelijking met vorige week valt vooral de tweedeling in Europa nog meer op:  terwijl Zuid-Europese landen groen of hoogstens oranje kleuren, doen Centraal- en Oost-Europa het duidelijk slechter. 

Zo kleuren de Baltische staten, Roemenië, Servië, en grote delen van Griekenland en Bulgarije donkerrood door een recordaantal besmettingen. 

Intussen kleuren onze contreien ook rood. Waar Vlaanderen vorige week nog met oranje werd ingekleurd, is het aantal besmettingen bij ons zoveel gestegen dat we nu net als Wallonië rood zijn geworden. Ook Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Ierland en delen van Nederland zijn lid van de sterk besmette rode club. 

Erger is het in de Baltische staten, Roemenië, Servië, en grote delen van Griekenland en Bulgarije, die donkerrood kleuren door een recordaantal besmettingen. 

Frankrijk, Spanje en Italië kleuren dan weer op de meeste plaatsen gunstig groen of oranje, net als in Denemarken en Zweden.

Terugkeren uit een groene of oranje zone?

Als je thuiskomt van vakantie moet je altijd een Passagier Locatie Formulier (PLF) invullen, behalve als je met de auto of trein terugkeert uit een EU-land en je daar minder dan 48 uur verbleef.

Verder hoef je bij terugkomst uit een groene of oranje niets te doen. Je moet je niet laten testen en je moet ook niet in quarantaine, of je nu volledig gevaccineerd bent of niet.

Terugkeren uit een rode zone en volledig gevaccineerd?

Rood of donkerrood, dat maakt voor ons land niet uit. Reis je naar een rode of donkerrode zone in de EU (of een Schengenland) en ben je volledig gevaccineerd (minimum twee weken na je laatste prik)? Dan vul je gewoon je PLF-formulier in en hoef je je niet te laten testen of in quarantaine te gaan. 

Terugkeren uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd?

Als je naar een rode of donkerrode zone reist en je nog niet volledig gevaccineerd bent (je bent volledig gevaccineerd twee weken na je laatste prik), dan volstaat een PLF-formulier invullen niet. Je moet je dan bij thuiskomst laten testen op dag één en dag zeven als je geen negatieve PCR-test (maximum 72 uur oud) kan voorleggen. Tussen de twee testen hoef je niet in quarantaine.

Heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Zij moeten zich niet laten testen, maar ze moeten wel mee in quarantaine. Kinderen van 12 jaar of ouder die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten zich wel laten testen als ze geen negatieve PCR-test (maximum 72 uur oud) kunnen voorleggen. Ook zij moeten in quarantaine na hun test op dag één of twee na thuiskomst, tot ze een negatief resultaat ontvangen hebben.

Op reis buiten Europa

De bovenstaande regels zijn alleen geldig als je binnen de Europese Unie reist. Ga je op vakantie buiten de EU? Dan zijn de regels wat strenger. 

Iedereen die naar een rode zone buiten Europa reist, moet bij terugkomst in quarantaine. Ben je volledig gevaccineerd, dan laat je je testen op dag één of twee na je thuiskomst. Als het testresultaat negatief is, mag je je quarantaine beëindigen. Je laat je een tweede keer testen op dag zeven.

Ben je niet volledig gevaccineerd? Dan moet je tien dagen in quarantaine en moet je je laten testen op dag één en dag zeven na thuiskomst. De kleurcodes voor landen buiten de EU vind je hier

Kom je uit een zone met een heel hoog risico? Dan moet je tien dagen in quarantaine, of je nu gevaccineerd bent of niet. Je moet je dan ook sowieso laten testen op dag één en dag zeven na je thuiskomst.

Wat moet je doen bij thuiskomst in België na een reis? Lees de officiële regels hier.

Meest gelezen