James Arthur Photography

Lembeekse bossen worden klimaatrobuuster door het kappen van bomen: "Beter bestand tegen ziektes"

In Assenede en Kaprijke is de natuurvereniging Bosgroepen Oost-Vlaanderen bezig met het uitdunnen van de Lembeekse en Oosteeklose bossen. Normaal gezien is het kappen van bomen negatief, maar het is nodig om de bossen gezond te houden. "Sommige boomsoorten zijn niet aangepast aan de huidige klimaatveranderingen", vertelt Bram Coupé van Bosgroepen Oost-Vlaanderen. 

Om de Lembeekse en Oosteeklose bossen gezond te houden, zijn enkele natuurverenigingen gestart met het uitdunnen en aanplanten van bomen. Bosgroepen Oost-Vlaanderen voert dat bosbeheer uit. "De homogene en monotone boomsoorten in de Lembeekse bossen, zoals de fijnspar, zijn niet flexibel genoeg", zegt Bram Coupé van Bosgroepen Oost-Vlaanderen. 

Hoe groter de diversiteit, hoe sterker een bos zal worden

Bram Coupé, Bosgroepen Oost-Vlaanderen

Geen alleenstaand fenomeen

Ook in de rest van Oost-Vlaanderen is zo'n actief en duurzaam bosbeheer nodig, geeft Coupé mee. "Dat is iets algemeens in de Oost-Vlaamse provincie, alle bossen hebben baat bij meer diversiteit en een aangepast bosbeheer." Doordat er meer soorten zijn, is er een groter vangnet als het op ziektes en andere problemen aankomt. "Zelf tussenkomen door uitdunningen en aanplantingen is de beste oplossing", benadrukt hij. Bovendien worden de gekapte bomen nuttig gebruikt, als brand- of industriehout. 

kasto80

Meest gelezen