Maar 7 Belgen op Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel

Op de Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel, zaten uiteindelijk maar zeven Belgen. Dat bevestigt de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Eerst was gecommuniceerd dat er 16 Belgen geëvacueerd zouden zijn, maar na paspoortcontrole bleken er maar 7 mensen de Belgische nationaliteit te hebben. Bij vertrek zouden er nog 15 andere mensen aangegeven hebben dat ze Belg waren. Van vier van die mensen is ondertussen duidelijk dat dit niet klopt. Zij zullen niet naar ons land worden overgebracht. 

Gisterenmiddag slaagde Nederland er voor het eerst in om mensen te evacueren vanop de luchthaven in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Het vliegtuig met de geëvacueerden landde gisteren om iets na elf uur 's avonds op de Amsterdamse luchthaven Schiphol.  Aanvankelijk werd gecommuniceerd dat er 16 Belgen aan boord van die vlucht zaten, maar na een paspoortcontrole is gebleken dat er maar 7 mensen met de Belgische nationaliteit geëvacueerd werden. Dat bevestigt de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. Daarnaast hadden nog 15 andere mensen die op de evacuatievlucht zaten bij vertrek aangegeven dat ze Belg waren.  

Ondertussen werden 14 van de mensen die oorspronkelijk hadden aangegeven dat ze banden hadden met ons land, naar België overgebracht. Dat zijn dus Belgen en mensen uit de kerngezinnen van die Belgen. De acht anderen verblijven op dit moment nog in Nederland, omdat ze bij aankomst niet konden bewijzen dat ze over een Belgische identiteitskaart of verblijfsvergunning beschikten. Dat werd vanmiddag bevestigd op een informele briefing. 

Eén van die acht mensen beschikt wel degelijk over een Belgisch paspoort, maar besloot om in Nederland te blijven bij zijn vrouw en twee kinderen. Wanneer zij kunnen bewijzen dat ze effectief een gezin zijn, zullen ook zij naar België worden overgebracht.

Van de vier andere mensen die nog in Nederland zijn, staat ondertussen vast dat ze geen enkele band hebben met ons land. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bevestigt dat zij dus niet naar België overgebracht zullen worden. Nederland is nu bevoegd voor de verdere identificatie van die mensen en de afhandeling van hun asielprocedures. 

Dat deze mensen toch op de evacuatievlucht zijn geraakt, hoeft niet te verwonderen. Het inschepen van de evacuatievlucht verliep bijzonder chaotisch vanwege de hectische toestand op de luchthaven van Kaboel. Bovendien moesten de mensen aan boord van het evacuatietoestel door middel van handopsteking aangeven tot welke nationaliteit ze behoorden. Pas bij aankomst werden hun paspoorten gecheckt. 

Morgen staat er ook een Belgische evacuatiemissie vanuit Kaboel gepland. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) liet aan persagentschap Belga weten dat situaties zoals met de Nederlandse vlucht absoluut vermeden moeten worden. Wie aan boord wil van een evacuatievlucht zal morgen een Belgisch paspoort moeten voorleggen, of een geldig document dat bewijst dat die persoon banden heeft met ons land.

Bekijk hier de uitleg van minister Dedonder (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Belgische missie

Maar de belangrijkste uitdaging zal zijn om de 580 mensen die op de evacuatielijst staan, ook effectief op de luchthaven te krijgen. De taliban hebben een nachtklok ingevoerd en verschillende checkpoints ingesteld. Bovendien is de situatie op en rond de luchthaven nog steeds erg chaotisch. 

Hoe dan ook worden morgen twee C130-vliegtuigen ingezet om mensen op te halen vanop de luchthaven in Kaboel en naar Islamabad te brengen. Het Belgische leger heeft 4 tijdslots aangevraagd om in Kaboel te mogen landen. Elk vliegtuig zal in principe dus twee keer heen en weer vliegen, maar het is nog af te wachten of ze die tijdslots ook effectief toegekend krijgen. Bovendien zal een vliegtuig niet naar Kaboel gestuurd worden indien niet zeker is dat het mensen vanop de evacuatielijst kan meenemen.

Toch is het absoluut de bedoeling dat alle mensen die op de Belgische lijst staan, morgen geëvacueerd worden. Dedonder benadrukte bovendien dat het niet de bedoeling is om met halflege vliegtuigen terug te keren. Daarnaast zouden ook andere Europeanen met een geldig paspoort een plaats op de evacuatievlucht kunnen krijgen.

Meest gelezen