Marieke Blomme zwemt als eerste vrouw Belgische kustlijn af: "En dat in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten"

Marieke Blomme uit Mariakerke bij Gent is erin geslaagd om als eerste vrouw ooit de Belgische kustlijn af te zwemmen. Ze deed dat in 18 uur en 45 minuten. Dat is bijna 5 uur sneller dan het vorige record. Dat stond op naam van Matthieu Bonne uit Bredene. Hij slaagde er vorig  jaar als eerste in om van De Panne naar Knokke-Heist te zwemmen.

Rond 02.15 uur vannacht is Marieke Blomme in Knokke-Heist aan land gekomen. Zo'n kleine 19 uur eerder sprong ze in De Panne het zeewater in. Ze had maar 1 doel en dat was aankomen. Maar als het even kon, wou ze ook het record van Matthieu Bonne uit Bredene afsnoepen. En dat is meer dan gelukt. "Ik heb er 18 uur en 45 minuten over gedaan", zegt Marieke uitgeput aan een reporter van Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik heb genoeg gezwommen voor een jaar, denk ik. Het was lastig. Zeker naar het einde toe. Ik ben blij dat het voorbij is."

In Zeebrugge had ik het lastig en wou ik opgeven, maar kijk: ik ben er toch geraakt

Marieke Blomme

Weersomstandigheden niet optimaal

Marieke ging normaal gezien maandag al de kustlijn afzwemmen, maar door het slechte weer heeft ze de poging uitgesteld tot woensdag. Maar ook dan was het pittig. "De weersomstandigheden waren niet optimaal. Er waren veel golven, zeker in de buurt van de muur van Zeebrugge. Ik geraakte er bijna niet voorbij. Eigenlijk was het op dat moment niet echt veilig, denk ik. Ik heb even met het idee gespeeld om op te geven. Maar kijk: ik ben er geraakt", lacht ze.

"Ook in Knokke, het laatste stuk, kreeg ik het moeilijk. Je hebt ook geen fysieke finishlijn, waar je naartoe kan zwemmen. Ze riepen vanuit de boot dat ik nog 500 meter moest zwemmen. Maar ik had totaal geen tijdsbesef en ging gewoon door op automatische piloot. Ik ben gewoon elke 100 meter beginnen tellen. Stom, hé. Gewoon om mezelf bezig te houden." Marieke stopt plots met babbelen. "Sorry, maar ik kan bijna niet meer spreken door de koude."

Haar broer neemt het even over. Hij is bijzonder fier op zijn zus. "Ik weet 1 iets en dat is dat ik het niet zal nadoen. Ik wist dat het haar ging lukken. Maar het weer was op sommige momenten echt onheilspellend. Dat maakt haar zwemtocht extra heroïsch."

Marieke tijdens een zwemtraining op zee
Instagram Marieke Blomme

18 uur en 45 minuten

Blomme zwom in het begin sneller dan voorzien. Haar begeleidster Stéphanie zei dat ze 20 minuten voor op schema zat. "Plots leek 18 uur haalbaar, maar ik heb het toch niet gehaald. Ik ga het aan iemand anders overlaten, want ik ga het nooit meer opnieuw doen", lacht Marieke. "De goede doelen hebben me echt gemotiveerd."

De recordpoging was bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport. Alle donaties gaan naar 2 goede doelen: The Homestretch Foundation en Snowbility.

Radio 2

Landziek

Van goed uitrusten en slapen is vandaag nog niet veel in huis gekomen. "Ik ben de hele nacht landziek geweest van na zo'n lange tocht terug op het vaste land te staan", vertelt Marieke na een nachtje bekomen bij Niels Vandeloo in Radio 2 Spits. "Ik ben uiteindelijk voor 1 uurtje ingedommeld. Het was een heel lange tocht en ik heb ferm afgezien. Vandaag doen al mijn gewrichten pijn, vooral mijn schouders en mijn armen."

De tocht was allesbehalve gemakkelijk. "Gelukkig voelde het niet zo koud aan. Wanneer je de Noordzee overzwemt naar het Verenigd Koninkrijk, heeft het water een temperatuur van 15°C, maar langs de kustlijn viel het beter mee met 19°C. Volgens de voorspellingen zou het 's avonds iets rustiger worden om te zwemmen. Maar het weer bleef zo typisch Belgisch en dat maakte het lastig om te zwemmen. De supporters, die ik van op het strand en de boot kon horen, gaven mij echt een boost. Zij leiden me af van wat ik allemaal voelde. Toen het 's avonds donker werd, moest ik op mijn tanden bijten. Maar hé nu heb ik de ultieme zwemwedstrijd in coronatijden gewonnen!" lacht Marieke trots. 

Meest gelezen