Mevrouw Leemans van "Lenen bij een vriendin" overleden  

Margareta Leemans - bekend als mevrouw Leemans - is overleden op 88-jarige leeftijd. Haar reclameslogan "Lenen bij Mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin" groeide in tientallen jaren uit tot een begrip in Antwerpen en ver daarbuiten. Ze startte haar zaak "Leemans Kredieten" in 1985 op 52-jarige leeftijd in haar eentje. Intussen is de zaak uitgegroeid tot een kantoor met 17 medewerkers. "Ze zag dat de mensen beschaamd waren om een lening aan te vragen en dat wilde ze veranderen", vertelt dochter Christel Voet aan Radio 2 Antwerpen. 

Mevrouw Leemans werkte al een tijdje niet meer actief in het bedrijf, maar bleef als oprichter wel steeds het bekende gezicht van de onderneming, gespecialiseerd in persoonlijke leningen en hypothecaire kredieten. "Ze richtte de zaak op in 1985 toen ze al 52 jaar was. Ze was een echte selfmade woman", vertelt Christel fier.  De zaak groeide verder, maar de typische reclame en roze kleur wordt nog steeds behouden. 

Ze kocht roze stoelen en tafels, die er vandaag nog steeds staan

Christel Voet, dochter van mevrouw Leemans

Mevrouw Leemans startte met haar zaak om leningen bespreekbaar te maken. "Ze merkte dat mensen vaak met veel schaamte om een lening gingen vragen", vertelt dochter Christel Voet. "Zij wilde het anders doen en kocht roze stoelen en tafels, die er vandaag nog steeds staan. Ze heeft toen ook de slogan bedacht. In haar roze pakje luisterde ze naar de verhalen van de mensen."

De bekende slogan “Lenen bij Mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin” kwam er niet toevallig. "Ze wilde echt dicht bij de mensen staan. We wilden anders zijn dan andere zaken: minder afstandelijk, zonder loket en minder formeel. Ze voelde zichzelf een vrouw van het volk en was er fier op dat ze leningen begrijpelijk kon uitleggen aan iedereen." 

Veel kritiek

Er kwamen ook negatieve reacties op de toegankelijke slogan. Zo krijgt het bedrijf vaak kritiek dat het mensen die het financieel moeilijk hebben met hoge rentes nog dieper in de armoede duwt. "Die kritiek deed mijn mama natuurlijk wel pijn, maar ze stond daarboven. Wij houden ons immers aan alle regels", vertelt Christel Voet.

Luister hier naar het gesprek met de dochter van Mevrouw Leemans:

Meest gelezen