Actrice Halina Reijn met een Gouden Kalf

Nederlands filmfestival gaat genderneutraal: geen onderscheid meer tussen acteurs en actrices bij uitreiking Gouden Kalf

Het Nederlands filmfestival (NFF) maakt bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, voortaan geen onderscheid meer tussen prijzen voor acteurs en prijzen voor actrices, zo meldde het NFF gisteren. Ook in de andere reeksen valt het onderscheid tussen prijzen voor mannen en vrouwen weg.

Op de 41e editie van het Nederlands filmfestval (van 24 september tot 2 oktober) zal er voortaan één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol worden uitgereikt. Voor deze prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd.  Met de beslissing om voor genderneutrale prijzen te kiezen, volgt het NFF het voorbeeld van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn, die eerder dit jaar besloot om de opdeling in geslachten te laten vallen. 

Het filmfestival nam de beslissing in samenspraak met de filmprofessionals van de Dutch Academy For Film (DAFF) en de acteursvereniging ACT Acteursbelangen. "Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector belangrijk. Het NFF beweegt mee met de tijdsgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen", zegt Silvia van der Heiden, algemeen directeur van het filmfestival.

Deze nieuwe indeling is een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit

"We verheugen ons op volgend jaar wanneer het Kalf voor Aanstormend Talent een nieuwe categorie wordt. Voor nu is deze nieuwe indeling een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit. In het bijzonder met het nieuwe Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film zijn wij blij, omdat de diversiteit van acteurs en makers die voor deze prijs in aanmerking komen tot nu toe het grootst is", zegt Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter van ACT Acteursbelangen.

In 2020 sleepte "Buladó" het Gouden Kalf voor Beste Film in de wacht. Voor zijn rol in "De belofte van Pisa" nam Shahine El-Hamus het Gouden Kalf voor Beste Acteur in ontvangst, het Gouden Kalf voor Beste Actrice ging naar Beppie Melissen voor haar rol in "Kapsalon Romy". De Nederlands-Vlaamse thrillerserie, "Red Light", geregisseerd door Wouter Bovijn en Anke Blondé, werd dan weer bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama.

Meest gelezen