Meer vrijheid voor horeca, meer bezoekers thuis en dansen op feesten: dit staat op agenda Overlegcomité

Vanmiddag steekt het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land andermaal de koppen bijeen. Deze keer gaan wellicht een aantal maatregelen in de horecasector op de schop. Daarnaast zal je mogelijk meer bezoekers thuis mogen ontvangen. Ook voor kleinere (trouw)feesten zouden de beperkingen wegvallen, waardoor dansen weer mogelijk wordt.

Zonder grote tegenslagen kan het Overlegcomité groen licht geven voor de vierde fase van het zomerplan waarover in mei afspraken zijn gemaakt. Maar omdat de coronacijfers sinds vorige maand weer in stijgende lijn gaan, zal het wellicht nog te vroeg zijn om alle coronamaatregelen op te heffen. 

Toch zitten er enkele nieuwe versoepelingen aan te komen, met dank aan de vaccinatiecampagne die vooral in Vlaanderen als een trein loopt. Mogen de Vlamingen meer versoepelingen verwachten dan bijvoorbeeld Brussel, waar de vaccinaties achterop hinken? Het Overlegcomité heeft in elk geval enkele moeilijke knopen door te hakken. 

We lijsten op wat we vernemen uit verschillende bronnen. Alles onder voorbehoud tot de beslissingen deze namiddag vallen, uiteraard. 

Welke veranderingen zitten eraan te komen?

Vooral in de horeca wordt vanaf volgende maand wellicht meer mogelijk:

  • het sluitingsuur van 1 uur 's morgens zou helemaal verdwijnen,
  • de beperking van het aantal mensen aan één tafel tot 8 zou wegvallen,
  • bestellen aan de toog zou ook weer kunnen,
  • de verplichting om 1,5 m afstand te houden zou verdwijnen,
  • mondmaskers zouden wel verplicht blijven bij verplaatsingen binnen,
  • nachtclubs en discotheken zouden weer openen op 1 oktober (met verscherpte protocollen).
Het sluitingsuur voor nachtwinkels zou ook verdwijnen op 1 september. Nu moeten die nog om 1 uur sluiten.
 
Het opheffen van de beperking van het aantal gasten aan één tafel in de horeca wordt wellicht doorgetrokken in de privésfeer. Je zou met andere woorden een onbeperkt aantal gasten thuis mogen ontvangen in plaats van maximaal 8 nu.
 
Ook voor feesten verandert er wat:
 
  • de beperkingen zouden verdwijnen voor kleinere feesten, recepties of "walking dinners" van maximaal 200 gasten binnen en maximaal 400 buiten (dansen op een trouwfeest zal dus wellicht weer kunnen),
  • door een uitbreiding van het Covid Safe Ticket wordt wellicht ook meer mogelijk op evenementen van meer dan 200 mensen binnen en 400 buiten (nu ligt de grens op 1.500 mensen buiten).

Vorige week gaf Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog aan geen voorstander te zijn van een Covid Safe Ticket op trouwfeesten. Beluister hieronder het gesprek met hem in "De ochtend".

De aanbeveling voor telewerk zou mogelijk verdwijnen, tenzij er eerst nog met de werkgevers wordt overlegd over hoe dat moet worden georganiseerd. 

In Brussel, waar het aantal vaccinaties nog te laag ligt, zouden de geneeskundige diensten van de bedrijven worden ingeschakeld in de vaccinatiecampagne

Wie mag meer dan de ander?

Dat Vlaanderen méér kan versoepelen dan Wallonië en Brussel is wellicht niet voor vandaag. Coronacommissaris Pedro Facon zou volgende maand oplijsten wat er moet gebeuren om de zogenoemde federale fase te laten vallen. 

Afgelopen weekend had Vlaams minister-president Jambon er nog voor gepleit om een streep te trekken onder de federale fase. Hij wil dat Vlaanderen opnieuw de regie in handen neemt. Het lijkt erop dat die wens nog even in de koelkast blijft.

Dat sluit natuurlijk niet uit dat regio’s zelf eigen maatregelen kunnen nemen die strenger zijn dan de maatregelen van het Overlegcomité. Het Brussels Gewest heeft dat bijvoorbeeld lang gedaan in verband met de avondklok, die daar veel vroeger viel dan in de rest van het land.

Hoe zit het met verplichte vaccinaties?

Over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel wordt morgen wellicht nog geen beslissing genomen. Onze redactie hoort wel dat de geesten in die richting aan het rijpen zijn. 

Zoals bekend is minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorstander. Maar er zou nog worden gewacht op een aantal studies en op overleg met de sector voor de knoop wordt doorgehakt. Hoe dwing je verplichte vaccinatie af van zorgpersoneel? Welke sancties krijgen personeelsleden die blijven weigeren? Het zijn vragen die nog moeten worden beantwoord.

Bekijk hieronder het gesprek met minister Vandenbroucke in "Terzake" van afgelopen maandag, toen het onder meer ging over verplichte vaccinaties.

Videospeler inladen...

Meest gelezen