Voormalig NAVO-baas De Hoop Scheffer snoeihard voor VS over Afghanistan: “Een dikke onvoldoende voor Biden"

"De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn verantwoordelijkheid ontdoken." Zo luidt de zeer kritische analyse van de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, over de terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan. Hij sluit niet uit dat de Amerikanen op termijn zullen moeten terugkeren naar Afghanistan om er terreurgroepering Al Qaeda te bestrijden. 

Dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan chaotisch en dramatisch verloopt, dat hebben de beelden uit Kaboel de afgelopen dagen ten overvloede aangetoond. De snelle opmars van de taliban heeft iedereen verrast.

De Nederlander Jaap de Hoop Scheffer - topman van de NAVO tussen 2004 en 2009 - wijst met een beschuldigende vinger naar Washington. In "Terzake" kreeg hij de vraag welk rapport hij de Amerikanen en president Biden zou geven. "Een dikke dikke onvoldoende", luidde zijn antwoord. "Als dit besluit al had moeten genomen worden - ook daarover kan je twisten - dan is de uitvoering dermate dramatisch en chaotisch met groot lijden voor de Afghaanse bevolking die we in de steek laten." 

De NAVO beleeft een heel slecht moment in zijn bestaan

De Hoop Scheffer hekelt dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen is gebeurd zonder consultatie met de NAVO-bondgenoten. "President Biden zou en moest een halfwas akkoord dat (voormalig president) Trump had gesloten met de taliban implementeren. Het is op een verschrikkelijke manier fout gegaan. De slachtoffers zijn al die Afghaanse vrouwen, meisjes en mannen die nu naar het vliegveld proberen te komen. De NAVO beleeft een heel slecht moment in zijn bestaan."

"Zal lang duren vooraleer geloofwaardigheid van VS is hersteld"

De talibanstrijders proberen zich voor de internationale camera's nu enigszins acceptabel voor te doen. Jaap de Hoop Scheffer hecht daar naar eigen zeggen "buitengewoon weinig geloof aan". "Ik zie geen taliban 2.0. Ze hebben een heel gesofisticeerd propaganda-apparaat met woordvoerders die allerlei correcte zinnen uitspreken. Maar je ziet ze nu al in Kaboel met zwepen rondlopen. Dit voorspelt voor Afghanistan heel weinig goeds."

Ik sluit helemaal niet uit dat Al Qaeda opnieuw vaste grond zal krijgen in Afghanistan

De Hoop Scheffer sluit dan ook niet uit dat de Amerikanen zullen moeten terugkeren. "De parallel met Irak valt hier te trekken, waar president Obama de Amerikanen terugtrok. Toen kwam IS op en moest Obama terug in de coalitie. Ik sluit helemaal niet uit dat Al Qaeda in Afghanistan opnieuw vaste grond zal krijgen, getolereerd door de taliban."

"De samenvatting van dit alles voor mij: Amerika is a great nation. Dat vinden ze zelf, dat vind ik ook. Ze zijn onze beschermheer, dat waren ze en dat zullen ze blijven. Maar the price for greatness is responsibility. Als je een groots land bent, dan hoort daar verantwoordelijkheid bij. Die verantwoordelijkheid is president Biden ontdoken. Dat tast de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in veel andere landen en op veel andere terreinen aan. Het zal lang duren vooraleer die geloofwaardigheid weer is hersteld", besluit de voormalige NAVO-baas.

Bekijk de analyse van Jaap de Hoop Scheffer in "Terzake": 

Videospeler inladen...

In "Terzake" gingen ook Kamerleden Wouter Devriendt (Groen, meerderheid) en Theo Francken (N-VA, oppositie) in debat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen