Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer schenkt archief aan Literatuurmuseum Den Haag

Ilja Leonard Pfeijffer (53) is bekend van de romans “La Superba” en “Grand Hotel Europa”. Hij schenkt zijn archief nu aan het Haagse Literatuurmuseum.  Dat noemt de documenten "levende literatuur van een schrijver die in het midden van zijn carrière zit".

Het Literatuurmuseum in Den Haag is een interessant archief rijker: dat van de Nederlandse schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De schenking bestaat uit drie delen: een dossier over Mokanië, een land dat Pfeijffer als kind zelf bedacht en waarvoor hij ook een eigen taal, geschiedenis en zelfs voetbalelftal verzon. De twee overige delen van de schenking zijn een verzameling agenda's en een collectie aantekenboekjes.

Luister hier hoe Pfeijffer zijn eigen verzonnen taal "Mokaans" spreekt in "Zomergasten" (vpro, augustus 2020):

Levende literatuur

Het Haagse Literatuurmuseum is heel blij met de archieven van Ilja Leonard Pfeijffer. "Heel bijzonder, omdat archiefmateriaal meestal uit nalatenschappen afkomstig is en dus literatuurgeschiedenis betreft", reageert Bertram Mourits, hoofd Collecties van het museum. "In dit geval is het nog amper geschiedenis: dit is levende literatuur van een schrijver die in het midden van zijn carrière zit."  

Ilja Leonard Pfeijjfer werkte lange tijd als klassiek filoloog aan de universiteit van Leiden. Hij publiceerde verscheidene dichtbundels, theaterteksten en prozawerk. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman "La Superba" over migratie en over de Italiaanse stad Genua, waar hij zelf al jaren woont. In 2019 werd Pfeijffer genomineerd voor dezelfde prijs met de roman "Grand Hotel Europa", waarin hij het massatoerisme in Venetië aan de kaak stelt. Tijdens de coronalockdown hield Pfeijjfer voor verscheidene kranten een dagboek bij vanuit Genua; dat is daarna ook in boekvorm uitgegeven onder de titel “Quarantaine”.

Voor literatuurstudenten en -onderzoekers is het archief van een nog levende schrijver heel interessant. Het gebeurt ook in Vlaanderen dat een auteur op zeker ogenblik besluit om documenten, voorbereidingen en manuscripten open te stellen. Recent heeft schrijfster Kristien Hemmerechts (65) haar archief aan het Letterenhuis in Antwerpen overgedragen.

Bekijk hier een gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer over "Grand Hotel Europa" in "Van Gils en gasten" (maart 2019):

Videospeler inladen...

Meest gelezen