Videospeler inladen...

BEKIJK - Eerste Belgische geëvacueerde uit Afghanistan: "Vier dagen geprobeerd om in luchthaven te raken"

Shadab Hewad (29) is een van de zeven Belgen die gisteren met een Nederlandse evacuatievlucht uit Afghanistan kon ontkomen. Vanuit zijn woonplaats Heist-op-den-Berg vertelt hij aan VRT NWS hoe hij in Kaboel op familiebezoek was, toen hij werd verrast door de snelle inname van de stad door de taliban. Zijn schoonvader is al dagenlang vermist. Bekijk hieronder zijn getuigenis.

Eén van de eerste geëvacueerde Belgen uit Afghanistan is Shadab Hewad. Hij was aan boord van het Nederlandse militaire vliegtuig dat in Schiphol is geland, met bij de passagiers ook zeven mensen met de Belgische nationaliteit. Onder hen hijzelf, zijn vrouw en drie kinderen. 

Nooit gedacht dat taliban Afghanistan weer zouden innemen

VRT NWS kon met Shadab Hewad spreken, die intussen weer thuis is in Heist-op-den-Berg. "Ik was samen met mijn vrouw en drie kinderen naar Afghanistan gereisd om daar mijn ouders te bezoeken. Ik had nooit verwacht dat ik daar vast zou zitten en ook nooit gedacht dat Afghanistan opnieuw door de taliban ingenomen zou worden,” zegt Shadab Hewad.

Videospeler inladen...

“Het was een nachtmerrie voor mij en voor mijn familie. Ik zat in Kaboel en plotseling hoorden we dat de taliban Kaboel hadden ingenomen. We waren gechoqueerd.”

Taliban schoten in de lucht om mensen weg te jagen

“Ik was zo angstig. Ik begon overal rond te bellen om daar weg te raken, maar plotseling werd alles stopgezet. Ik heb direct de dag daarop contact opgenomen met de Belgische ambassade om hulp te vragen, om veilig met de familie te vertrekken. Ik was niet ver van de luchthaven en ik hoorde schoten. Mijn schoonbroer ging kijken en heeft me gebeld om te zeggen dat de luchthaven ingenomen was door de taliban. Ze zaten aan de poort van de luchthaven en schoten in de lucht om 40.000 mensen weg te jagen. 

Na vier dagen proberen raakten we in de luchthaven

"De laatste vier dagen ging ik elke morgen met vrouw en kinderen naar de luchthaven. Elke dag probeerde ik binnen te raken, maar dat lukte niet. Uiteindelijk had ik gisteren "chance". Ik liet mijn Belgische pas zien en mocht binnen van het Italiaanse leger. Met een Nederlands vliegtuig zijn we dan in Amsterdam geraakt."  

"We hebben echt schrik voor de familie in Afghanistan," zegt Shadab Hewad. Zijn schoonvader die bij het leger werkt is al enkele dagen vermist.

Meest gelezen