prototype van een vuilniswagen op waterstof van het EU-project REVIVE op waterstof -

Stad Leuven koopt vuilniswagen op waterstofaandrijving: "Momenteel beste alternatief"

De stad Leuven koopt in 2022 een vuilniswagen aan, die op waterstof rijdt. Het gaat om een zware investering, maar een subsidie van FostPlus moet de pil wat verzachten.

Leuven is al jaren op zoek naar een alternatief voor de vuilniswagens met dieselmotor. De vele stops en maneuvers zorgen ervoor dat deze vrachtwagens een hoog brandstofverbruik laten optekenen. De stad heeft de alternatieven op een rijtje gezet en heeft nu besloten om een voertuig met waterstofaandrijving aan te kopen.

"Zuiver elektrisch aangedreven vrachtwagens zijn momenteel nog niet geschikt voor deze taak", zegt de bevoegde schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen). "Hun actieradius is beperkt en door het gewicht van hun batterijen verliezen ze veel laadvermogen." Ook CNG viel na een vergelijking uit de boot als alternatieve brandstof.

"Elektrische voertuigen, die hun actieradius vergroten met brandstofcellen op waterstof die de batterijen constant opladen, zijn volgens ons op dit ogenblik het meest geschikt voor ophaalwagens", stelt Van Oppens. Brussel en Antwerpen hebben zulke ophaalwagens in bestelling en in Duitsland rijden er al verschillende rond. 

Het prijskaartje van zo een vuilniswagen is niet mals: Leuven maakt een budget vrij van 600.000 euro. Ter vergelijking: een vuilniswagen met Euro 6 dieselmotor kost gemiddeld 230.000 euro. Maar Leuven kan wel rekenen op een subsidie van FostPlus. Dat moet de pil wat verzachten. 

Meest gelezen