39 Afrikaanse vluchtelingen en migranten komen om bij schipbreuk op weg naar Canarische Eilanden

Bij een schipbreuk van een rubberboot die vanuit Afrika op weg was naar de Canarische Eilanden zijn 39 vluchtelingen en migranten omgekomen. Eén vrouw overleefde het drama, ze lag bovenop de gekapseisde boot met zware uitdrogingsverschijnselen. De boot is teruggevonden op 250 kilometer van Gran Canaria.

De schipbreuk betekent een nieuwe tragedie op de migratieroute vanuit Afrika, over de Atlantische Oceaan, naar de Canarische Eilanden. 39 opvarenden zijn om het leven gekomen door uitdroging of verdrinking. De rubberboot waarmee de vluchtelingen en migranten vanuit Afrika waren vertrokken, werd gekapseisd en half gezonken teruggevonden op 250 kilometer van Gran Canaria.

De enige overlevende, een vrouw van in de dertig, lag bovenop de gekapseisde rubberboot met ernstige uitdrogingsverschijnselen. Naast de vrouw lagen de dode lichamen van een jonge vrouw en jonge man. De overlevende is overgebracht naar een ziekenhuis in Gran Canaria. Ze vertelde dat er 40 mensen aan boord waren.

De voorbije weken zouden verschillende rubberboten naar de Canarische Eilanden vertrokken zijn vanuit Tarfaya in Marokko en vanuit Al-Ajoen in de Westelijke Sahara

De rubberboot werd gisteren opgemerkt door een olietanker, die de Spaanse autoriteiten waarschuwde. De voorbije weken zouden verschillende rubberboten naar de Canarische Eilanden vertrokken zijn vanuit de havenstad Tarfaya in het zuiden van Marokko en vanuit Al-Ajoen in de Westelijke Sahara. Van daaruit  is de oversteek naar de Canarische Eilanden het kortst. Maar de reis is levensgevaarlijk, hulporganisaties zijn bezorgd omdat er geen nieuws meer is van de boten.

47 doden voor kust Mauritanië

Maandag nog is een rubberboot aangespoeld op een strand bij Nawadhibu in Mauritanië, met zeven overlevenden. De boot was vertrokken vanuit Al-Ajoen en 13 dagen op drift geweest. Er gingen 54 vluchtelingen en migranten aan boord, 47 van hen overleefden de tocht niet.

Al zeker 2.000 doden op Canarische migratieroute

Op 15 augustus waren in totaal al 8.222 vluchtelingen en migranten aangekomen op de Canarische Eilanden. Dat is 144% meer dan vorig jaar. Bij de overtocht zijn dit jaar al zeker 2.000 mensen om het leven gekomen. 

Meest gelezen