Moeizame Belgische evacuatie uit Afghanistan: amper 16 mensen op eerste vlucht, 17 Belgen op Nederlandse vlucht

De evacuatievluchten vanuit Afghanistan verlopen erg moeilijk. Tot nu toe zijn twee C-130's kunnen opstijgen vanop de luchthaven in Kaboel, met bestemming de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Aan boord van de eerste vlucht waren 16 mensen: Belgen en hun familie. De tweede vlucht is leeg weer vertrokken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) meegedeeld. Vanavond zullen nog 17 Belgen meekunnen met een Nederlands vliegtuig. 

De evacuatie-operatie "Red Kite" vanuit Afghanistan verloopt in uiterst moeilijke omstandigheden. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gezegd op een persconferentie. 

Volgens Wilmès heeft een eerste groep van 442 mensen gisteren bericht gekregen om zich naar de luchthaven van Kaboel te begeven: 242 Belgen en hun gezinsleden, 6 Luxemburgers, 10 mensen die onder Belgische bescherming vallen en 11 mensen met een Belgische verblijfsvergunning. "De grootste moeilijkheid is om de luchthaven binnen te raken", aldus Wilmès. Dat heeft volgens haar niet alleen te maken met de controleposten van de taliban rond de luchthaven, maar ook met de zeer strenge controles van de Amerikanen op de luchthaven zelf.

Volgens Wilmès moeten mensen tot 8 uur wachten voor ze de luchthaven van Kaboel binnen raken. Voor de luchthaven staan duizenden mensen. Wilmès praat met de Amerikanen, met de Europese Unie en met de NAVO om de toegang tot de luchthaven te vergemakkelijken. Ze vraagt ook dat de Amerikanen in Kaboel blijven tot de laatste westerlingen zijn gerepatrieerd.

Bekijk hier hoe de evacuatie precies gebeurt.

Videospeler inladen...

Het gevolg is dat de twee Belgische C-130's vandaag in totaal amper 16 landgenoten hebben kunnen repatriëren. Die zaten allemaal op de eerste vlucht. De tweede vlucht is geland op Kaboel en leeg teruggekeerd naar Islamabad. "We spreken over 16 personen. Dat is niet veel", gaf Wilmès toe.

Volgens Wilmès kampen ook andere landen met het probleem van de moeilijke toegang tot de luchthaven. Daardoor moeten heel wat vluchten onverrichter zake leeg of halfvol weer opstijgen.

We spreken over 16 personen. Dat is niet veel

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR)

Nochtans was dat net wat premier De Croo niet wilde, die lege of halfvolle vliegtuigen. Volgens hem was dat een van de redenen waarom ons land wat later begon met de evacuaties. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

We blijven onze plannen aanpassen aan de evolutie van de toestand op het terrein

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

"Ik betreur dat we vandaag zo weinig mensen hebben kunnen evacueren", zegt ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Defensie blijft evacuatievluchten inleggen zo lang dat nodig is, aldus Dedonder. Daarom wordt een derde C-130 naar Pakistan gestuurd.

Vandaag zijn er uiteindelijk maar twee vluchten tussen Kaboel en Islamabad ingelegd. Voor de vluchten van deze namiddag kreeg Defensie uiteindelijk geen toestemming. Hoe dan ook staan er voor morgen vier nieuwe evacuatievluchten gepland. Indien nodig kan Defensie daarna nog vluchten inleggen. 

Ondertussen is duidelijk dat er vanavond nog 17 Belgen zullen worden geëvacueerd met een vliegtuig van Nederland. 

Morgen vliegt een A-400M-transporttoestel met geëvacueerden van Islamabad terug naar Brussel. Ook morgen vliegt een militair bevoorradingstoestel Airbus A330MRTT naar Pakistan om daar geëvacueerde burgers op te pikken. Die A330MRTT kan gemakkelijk tot passagiersvliegtuig voor 200 personen worden omgebouwd. Daarnaast worden indien nodig ook chartervliegtuigen ingezet. Het gaat dan onder meer over een Airbus A-340 van luchtvaartmaatschappij Air Belgium.

Bij aankomst in België zullen alle terugkeerders medische controles en veiligheidscontroles moeten ondergaan op de militaire luchthaven van Melsbroek en in de kazerne van Peutie, bij Vilvoorde. "We blijven onze plannen aanpassen aan de evolutie van de toestand op het terrein", aldus Dedonder.

"De achillespees van de evacuatieoperatie is en blijft de toegang tot de luchthaven van Kaboel", legt Jan Balliauw uit:

Videospeler inladen...

Iedereen die terugkeert, wordt gescreend

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)

"Iedereen die terugkeert, wordt gescreend", verzekert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Die screening gebeurt door OCAD (coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse), de militaire inlichtingendienst ADIV, de Staatsveiligheid en de Dienst Vreemdelingenzaken.

Er wordt ook opvang voorzien voor zij die dat nodig hebben. Volgens Mahdi zal Defensie instaan voor de opvang van Afghanen die voor het leger hebben gewerkt tijdens de missie in Afghanistan. Mensen  die voor internationale organisaties of ngo's hebben gewerkt, zullen worden opgevangen door Fedasil of door Belgische ex-collega's van hen.

Meest gelezen