Chimpansees Chita en Maaike in de Antwerpse Zoo
JONAS VERHULST

Bezoeker Antwerpse Zoo krijgt "contactverbod" met chimpansee: "Anders wordt hij een buitenbeentje in zijn groep"

Een vaste bezoekster van de Zoo in Antwerpen heeft een soort contactverbod gekregen voor één van de chimpansees, de 38-jarige Chita. Abonnee Adie Timmermans heeft een hechte band met de mensaap, die haar ook telkens veel aandacht geeft. Maar dat blijkt een probleem. "Als Chita zich heel de dag met bezoekers bezighoudt, dan wordt hij een buitenbeentje in zijn groep", zegt curator Sarah Lafaut van de Antwerpse Zoo.

Abonnee Adie Timmermans brengt bijna dagelijks een bezoek aan de Antwerpse Zoo. Daar gaat ze steevast langs bij de mensapen, waar ze telkens opnieuw contact zoekt met haar favoriete chimpansee, Chita. De 38-jarige aap herkent Adie en geeft haar op zijn beurt ook veel aandacht. De twee spelen altijd even langs het raam, maar dat dagelijkse contact blijkt nu een probleem. 

Chita heeft veel interesse in de mens, maar hij moet zich vooral richten op zijn soortgenoten

Sarah Lafaut, curator Antwerpse Zoo

Adie kreeg een brief van de zoo, waarin haar wordt gevraagd om geen contact meer te zoeken met de chimpansee. "Uiteraard zijn we blij wanneer onze bezoekers zich zo betrokken voelen met de dieren, maar het dierenwelzijn komt hier op de eerste plaats", verklaart curator Sarah Lafaut van de Antwerpse Zoo. 

Beluister hier het volledige gesprek in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen, en lees onder het fragment verder:

Buitenbeentje in de groep

"Chita is 30 jaar geleden naar de dierentuin gebracht omdat hij toen een huisdier was en onhandelbaar werd. Hij heeft het chimpanseegedrag aangeleerd bij ons, maar de interesse in de mens is wel gebleven", legt Lafaut uit op Radio 2 Antwerpen. "We behoeden Chita er al jaren voor dat hij niet te veel contact zoekt met de bezoekers en zich vooral richt op zijn soortgenoten. Anders wordt hij een buitenbeentje in zijn groep." 

De bezoekster mag voor alle duidelijkheid nog altijd naar de zoo komen. Ze mag ook langs de chimpansees wandelen, maar de dierentuin vraagt uitdrukkelijk om er niet meer te blijven staan. "Wanneer de bezoekster langs de mensapen komt, dan mag ze even snel kijken, maar daarna kan ze beter doorwandelen. We hopen dat ze dat begrijpt, want voor het welzijn van Chita is het belangrijk dat het contact mindert."

Meest gelezen