DLE

Liveblog - De Croo: "Dankzij vaccin kunnen we samenleving weer openen", vaccin wordt verplicht voor zorgpersoneel

De meeste coronamaatregelen vallen binnenkort helemaal weg. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Premier Alexander De Croo (Open VLD) wees op het belang van de vaccinatie. In dat licht hebben de regeringen beslist dat het coronavaccin verplicht zal worden voor het zorgpersoneel. Volg alles in onze liveblog. 

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "De vaccins hebben de regels van het spel veranderd", vaccin wordt verplicht voor zorgpersoneel

Hoewel de coronabesmettingen opnieuw aan het stijgen zijn, is de toestand in de ziekenhuizen beheersbaar en ze kan dat ook blijven. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie over de coronamaatregelen.

"Dat is vooral het resultaat van de vaccinaties. Het vaccin heeft de regels van het spel veranderd. Het is zeer goed nieuws dat ons land absoluut een van de leidende landen is qua vaccinatie." De boodschap is dan ook: "Laat u vaccineren", aldus de premier.

De Croo wijst er wel op dat er plaatsen zijn waar nog te weinig mensen zich hebben laten vaccineren, in het bijzonder in Brussel. Vandaar dat de versoepelingen daar nog niet ingaan. "In alle gemeenten in ons land zullen we een tand moeten bijsteken waar de vaccinatiegraad te laag is. Er moeten extra inspanningen komen waar men zit dat men de minimumdrempel van 70 procent niet haalt." De eerste minister denkt bijvoorbeeld aan sensibilisering "deur tot deur".

In dat licht is ook beslist dat het coronavaccin verplicht wordt voor zorgpersoneel. "Vaccinatie in ons land is op basis van vrijwilligheid. Daar komt een belangrijke uitzondering op: mensen die in de zorg werken", zegt premier De Croo. "Voor mensen in de zorg is vaccinatie meer dan een individuele keuze. Dat wil zeggen dat men alles doet om te vermijden dat de patiënten of bewoners die men verzorgt ziek zouden kunnen worden." Aan de ministers van Volksgezondheid is daarom gevraagd om de voorwaarden voor zo'n verplicht vaccin te onderzoeken.

Dankzij de vaccinatie kunnen we de samenleving opnieuw open maken

Premier Alexander De Croo (Open VLD)
Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist

  • De discotheken mogen opnieuw opengaan op 1 oktober. Gewesten en gemeenschappen kunnen wel zelf nog beslissen of de nachtclubs effectief open gaan en onder welke voorwaarden. Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen of er gewerkt moet worden met het Covid Safe Ticket. In Brussel zullen de discotheken waarschijnlijk nog niet openen. 
  • Alle beperkingen - behalve het mondmasker - in de horeca vallen weg vanaf 1 september. Zo zal er geen sluitingsuur meer zijn, zal het niet langer verboden zijn om aan de toog te staan en is er geen beperking meer van het aantal mensen aan tafel. Bij verplaatsingen moet je wel nog altijd je mondmasker dragen. Dansen op café mag opnieuw vanaf 1 oktober (conform de regels van de discotheken dus). 
  • Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen vanaf 1 september.
  • Thuis mag je ook opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil. 
  • Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Zo moeten mensen geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Vanaf oktober worden die bezoekersaantallen opgetrokken tot 500 binnen en 750 buiten. Bij grotere evenementen mag het Covid Safe Ticket gebruikt worden om zonder beperkingen te kunnen doorgaan.  
  • De regels rond het coronapaspoort zullen aangepast worden. De deelstaten zullen de coronapas kunnen inzetten in de horeca als er een lage vaccinatiegraad is in de gemeenten. Er komt ook een nieuw doel voor ons land: een vaccinatiegraad van 70 procent bij de hele bevolking in élke gemeente. 
  • De sterke aanbeveling voor telewerk valt weg. De bedrijven wordt wel gevraagd om telewerk een plaats te geven.
  • In de zorgsector wordt het coronavaccin verplicht. Over dat principe is het Overlegcomité het eens geraakt. Maar er is wel nog verder overleg nodig over de modaliteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gevolgen wanneer een personeelslid toch niet wil gevaccineerd worden.
  • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft wel niet.

In Brussel zullen er in september nog geen versoepelingen toegestaan worden. Dat had minister-president Rudi Vervoort (PS) eerder vandaag al gezegd. Dus in de horeca daar zullen de beperkingen nog niet wegvallen. Het ziet ernaar uit dat ook de discotheken daar nog niet zullen opengaan op 1 oktober. Ook telewerk wel sterk aanbevolen in Brussel.

Lees alles na in dit artikel:

Infectiologe Erika Vlieghe: "Ik denk dat mensen uit zichzelf voorzichtig zullen blijven"

Infectiologe Erika Vlieghe reageert afwachtend op de aangekondigde versoepelingen. "We zullen zien hoe de cijfers de komende weken evolueren. Ik denk dat de mensen uit zichzelf voorzichtig zullen blijven", klinkt het.

De GEMS-voorzitter had eerder opgeroepen om niet alle maatregelen te lossen. "Ik ben blij dat nog een aantal maatregelen behouden zijn. Het is ook goed dat in Brussel extra voorzichtigheid aan de dag wordt gelegd."

Vlieghe heeft vertrouwen in de verantwoordelijkheidszin van de Belgen. "Volgens mij zullen mensen uit zichzelf voorzichtig blijven. Het is afwachten hoe de cijfers nu zullen evolueren."

De infectiologe erkent de impact van de vaccinatiecampagne, maar waarschuwt dat die nog niet afgerond is. "Premier De Croo heeft gelijk als hij zegt dat de vaccinaties een gamechanger zijn. Maar op dit moment moeten we blijven inzetten op nog meer mensen vaccineren. Hopelijk houdt de bescherming daarna stand."

Vilvoords bedrijf moet minstens een dag toe na corona-uitbraak

Van Heck Interpieces, een Vilvoords bedrijf dat auto-onderdelen levert aan bedrijven in het binnen- en buitenland, heeft vandaag zijn deuren moeten sluiten na een grote corona-uitbraak in één van de ploegen. In de getroffen ploeg bleken 52 van de 68 werknemers besmet. Morgen zal de situatie geëvalueerd worden na verdere tests.

"Op 7 augustus hadden zeven werknemers in één afdeling positief getest op corona", zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Na verdere tests bleek op vrijdag dat 52 van de 68 werknemers van die ploeg besmet waren", vervolgt ze. Na een controle van het Agentschap Zorg en Gezondheid en de sociale inspectie moest het bedrijf de deuren sluiten.

Alle andere werknemers van het bedrijf, van wie er enkelen hoogrisicocontacten hadden met de getroffen ploeg, werden vandaag getest. "Morgen zullen we de resultaten kennen en kan er gekeken worden of het bedrijf opnieuw open kan", legt Vandenreyt nog uit. Van Heck zou een volcontinu bedrijf zijn, dat normaal gezien ook op zaterdag actief is.

Vilvoorde kent een hoge besmettingsgraad, hoger dan Brussel en Vlaanderen, met zo'n 617 besmettingen per 100.000 personen. Niet alle werknemers van Van Heck wonen in Vilvoorde, zegt Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde. "De werknemers komen zowat van overal, een deel ervan ook van Brussel", legt Bonte uit.

Horeca Vlaanderen: "Freedom Friday"

"Het voelt als "Freedom Friday". Geen sluitingsuur meer, geen maximum aantal personen per tafel... Naar deze vrijheden heeft onze sector, na meer dan anderhalf jaar beperkingen, toegeleefd." Zo reageert Horeca Vlaanderen op de versoepelingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd.

"Zoals beloofd tijdens eerder overleg werd na de pauzeknop en hoge vaccinatiegraad de deur naar vrij ondernemen voor meer dan 36.000 Vlaamse horecaondernemers geopend, te starten vanaf 1 september. Eindelijk terug aan de toog, met vijftien rond een tafel en dansen op een trouwfeest. Dat was al geleden van 13 maart 2020", zegt CEO Matthias De Caluwe.

Nachtleven

Ook het nachtleven krijgt perspectief, na 566 dagen gedwongen sluiting. Bij de heropening op 1 oktober zal wel nog rekening gehouden moeten worden met enkele beperkende maatregelen. Horeca Vlaanderen bekijkt de komende dagen dan ook met de bevoegde instanties hoe de heropening met deze maatregelen zo vlot mogelijk kan verlopen.

"Voor meer dan 99 procent van de Vlaamse horeca zal 1 september aanvoelen als een bevrijding. Maar de 158 Vlaamse discotheken, dancings en nachtclubs moeten helaas nog wachten tot uiterlijk 1 oktober. Enerzijds dus voor hen eindelijk perspectief en een betere situatie dan bijvoorbeeld in Nederland, maar anderzijds nog steeds een harde noot om te kraken. Een oplossing zoals een Covid Safe Ticket had sneller soelaas kunnen bieden", zegt De Caluwe. Hij voegt toe dat de sectorfederatie al contact heeft gehad met de Vlaamse regering om een extra testevent op te zetten en afspraken te maken voor het protocol. 

"En dat naast het overleg met de andere instanties voor bijkomende ondersteuning. Want de laatsten in de rij, de zwaarst getroffenen van onze sector, die gewoon nog volledig niet hebben kunnen heropstarten terwijl de kosten doorliepen, verdienen dat. Want corona trof hen economisch in het hart", besluit de CEO.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "De vrijheid goed bewaken"

Vanaf september zullen heel wat coronamaatregelen vervallen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land beslist. Dankzij de vaccinaties kan er versoepeld worden.

"We zetten stappen in de richting van meer vrijheid, maar we moeten die vrijheid bewaken en goed organiseren", stelt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

Er zijn inderdaad nog een aantal regels. "In een winkel weet je bijvoorbeeld niet of mensen gevaccineerd zijn, dus iedereen draagt daar mondmasker. Op een evenement met meer dan 200 mensen binnen is het afstand houden en mondmasker, tenzij je aan de ingang het Covid Safe Ticket gebruikt want dan weet je dat de mensen gevaccineerd zijn of negatief zijn getest", legt Vandenbroucke uit.

"Maar we kunnen in Vlaanderen echt wel stappen vooruit zetten. Dat is niet zo in Brussel, daar is nog enorm veel werk. Maar ook in Vlaanderen denk ik dat we met de vaccinatie nog niet klaar zijn. In een stad als Antwerpen lopen er 80.000 volwassenen rond die zelfs nog niet de eerste prik gekregen hebben. Ook bij de jongeren is er nog veel werk."

Bekijk het interview met minister Vandenbroucke in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne (Open VLD): "Uitstel heropening van discotheken komt er op vraag van sector zelf"

Het feit dat discotheken nog niet opengaan op 1 september, komt er op vraag van de sector zelf. Dat heeft federaal vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na afloop van het overlegcomité verklaard. "Ze gaan liever goed begeleid open op 1 oktober, dan nu, en stoemelings, op 1 september", aldus de minister.

De voorwaarden voor heropening van deze sector moeten nog vastgelegd worden, maar houden volgens Van Quickenborne onder meer verband met het aantal mensen per oppervlakte en met ventilatieverplichtingen. "Ook de deelstaten mogen modaliteiten opleggen. Het is dus niet ondenkbaar dat in Brussel de heropening nog langer op zich zal laten wachten".

Videospeler inladen...

Uitvaartsector tevreden: "Zeer blij dat we weer normaal afscheid kunnen nemen"

In de uitvaartsector wordt opgelucht gereageerd op het wegvallen van de maatregelen bij begrafenissen tot 200 aanwezigen. "Het is heel positief dat families weer op een normale manier afscheid kunnen nemen en er ook weer koffietafels kunnen georganiseerd worden", klinkt het.

Het overlegcomité heeft inderdaad beslist dat alle maatregelen wegvallen voor uitvaarten met minder dan 200 aanwezigen. "De vaccinatiegraad ligt in Vlaanderen hoog genoeg dus is het tijd om weer op een normale manier afscheid te nemen", zegt Thomas Heiremans van Uitvaartunie. "De sector is enorm blij, we kunnen onze job weer normaal uitvoeren en mensen kunnen ook weer normaal afscheid nemen. Er zijn te veel pijnlijke begrafenissen geweest in zeer beperkte kring."

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V): "Goede dingen van telewerken mogen we niet verloren laten gaan"

Het principe van telewerk vervalt. Dat is beslist op het Overlegcomité. "Veel mensen hebben een periode gehad waar ze maandenlang niet naar de werkvloer konden. Je voelt echt dat de nood heel hoog is om de collega's terug te zien. In het ministerieel besluit zal niets meer staan over telewerk."

"Bedrijven zijn dus vrij, maar we hebben wel een aanbeveling om een thuiswerkplan te maken om dat telewerk in te bedden in de bedrijfsorganisatie", aldus Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). "De goede dingen van telewerken mogen we niet verloren laten gaan."

In Brussel, waar de vaccinatiegraad veel lager is dan in Vlaanderen, blijft telewerk voorlopig wél aanbevolen. "Dit wordt bijzonder lastig voor de 250.000 Vlamingen die nu al maanden niet naar hun kantoor in Brussel kunnen", reageert ondernemersorganisatie VOKA.

Videospeler inladen...

Einde federale fase in zicht?

Sinds 12 maart 2020, ruim 500 dagen, wordt de coronacrisis al beheerd via de "federale fase". Het Overlegcomité van de federale regering heeft nu gevraagd aan het coronacommissariaat om het eventuele einde van die fase voor te bereiden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd.

"Dat wil niet zeggen dat de risico's voorbij zijn en dat er niet langer zou moeten samengewerkt worden. We zullen sowieso bijzonder waakzaam moeten blijven. Daarom is het belangrijk dat dit goed voorbereid wordt."

Meest gelezen