Pexels

"1 september wordt nieuwe start voor ons allemaal": bijna alle coronaregels vervallen, ontdek hier welke overblijven 

"1 september wordt een nieuwe start voor ons allemaal." Die boodschap heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) meegegeven na het Overlegcomité. Bijna alle coronamaatregelen gaan dan ook op de schop, zo worden de regels in de horeca versoepeld, mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil en zal er weer gedanst mogen worden op trouwfeesten. We lijsten alle maatregelen op. 

Het was een duidelijke boodschap die premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf op de persconferentie na het Overlegcomité: "1 september wordt een nieuwe start voor ons allemaal."

Dankzij die vaccinaties kunnen we het land opnieuw openen

Premier Alexander De Croo

Daar is één belangrijke reden voor: door de vaccinatiecampagne blijven de coronacijfers voorlopig beheersbaar. "De vaccinaties hebben de spelregels veranderd." Intussen heeft 72 procent van de hele bevolking een eerste prik gekregen, 68 procent is volledig gevaccineerd. "De boodschap blijft: laat je vaccineren. Voor jezelf, je familie, je vrienden. Zo kan je concreet helpen. Dankzij die vaccinaties kunnen we het land opnieuw openen."

Ontdek hier welke maatregelen er allemaal wegvallen en welke nog blijven:

Videospeler inladen...

Deze maatregelen gaan op de schop

Het Overlegcomité heeft beslist om heel wat beperkingen op te heffen. 

Vanaf 1 september...

  • De regels in de horeca worden een pak soepeler. Eigenlijk moet je alleen nog een mondmasker ophouden als je rondloopt. Verder vallen de beperkingen weg. Er zal dus geen sluitingsuur meer zijn, het zal niet langer verboden zijn om aan de toog te staan, er moet geen afstand meer gehouden worden tussen de gezelschappen en er zal geen beperking meer zijn van het aantal mensen aan tafel. 
  • Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer
  • Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen. De regels voor begrafenissen, communies en clubs vallen weg. 
  • Thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil
  • Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Mensen moeten dus geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Een kanttekening is wel dat lokale autoriteiten zelf nog kunnen beslissen om strengere maatregelen op te leggen. Bij evenementen met meer bezoekers kan het Covid Safe Ticket gebruikt worden, zodat het evenement mag doorgaan zonder beperkingen. 
  • In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken. In Brussel blijft thuiswerk aanbevolen.
  • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.
@russellmonk

Vanaf 1 oktober...

  • De discotheken mogen opnieuw opengaan. 
  • Op café mag je opnieuw dansen
  • De bezoekersaantallen voor evenementen waar geen beperkingen gelden, worden opgetrokken. Zo gelden er geen beperkingen meer voor evenementen met 500 bezoekers binnen en 750 bezoekers buiten. 

Maar...

Let wel: het Overlegcomité legt een minimum aan maatregelen op, maar gewesten mogen altijd strenger optreden. Zo heeft Brussel al laten weten dat het nog zeker een maand lang geen versoepelingen zal toestaan, omdat de epidemiologische situatie in de hoofdstad dat niet toelaat. De regels in de Brusselse horeca zullen dus nog niet versoepelen en wellicht gaan de discotheken op 1 oktober ook nog niet open. 

Er zijn enkele regels die wel nog blijven gelden. Zo moet je op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht. 

Nog meer vaccineren én een verplichting in de zorg op komst

"We kunnen allemaal fier zijn op het feit dat zoveel mensen zich hebben laten vaccineren", klinkt het bij De Croo. "Maar we mogen niet indommelen." Want, zo waarschuwt hij, in bepaalde steden en wijken blijft de vaccinatiegraad té laag. Vooral Brussel blijft daarbij een zorgenkindje. "Daarom houden we daar de striktere maatregelen. Tegelijk zullen we extra inspanningen doen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen."

Die extra inspanningen gelden overigens niet alleen voor Brussel, maar overal waar er (nog) geen 70 procent vaccinatiegraad (voor de hele bevolking) bereikt is. "Op die plekken hebben we gaten in onze verdedigingsmuur. Daar moeten we sensibiliseren, informeren en overtuigen, bijvoorbeeld door van deur tot deur te gaan. De gaten die we vandaag hebben, moeten we proberen te dichten."

De vaccinatie is gestoeld op vrijwilligheid, maar mensen die in de zorg werken, vormen daarop een belangrijke uitzondering

Premier Alexander De Croo

Er komt nog een belangrijke stap: in de zorg zal iedereen zich moeten laten vaccineren. "De vaccinatie is gestoeld op vrijwilligheid, maar mensen die in de zorg werken, vormen daarop een belangrijke uitzondering. Patiënten hebben het recht op een maximale bescherming. Voor mensen in de zorg is de keuze voor vaccinatie méér dan een individuele keuze." Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) moet nu bekijken onder welke voorwaarden dat moet gebeuren.  

Het volgend Overlegcomité zal half september plaatsvinden. Daar zal onder meer de mondmaskerplicht besproken worden. Er is ook aan het coronacommissariaat gevraagd om het einde van de federale fase voor te bereiden, na 512 dagen. "Maar dat wil niet zeggen dat de risico's voorbij zijn of dat we niet meer moeten samenwerken. 

Meest gelezen