HANS PUT

Het regenweer van de afgelopen weken is slecht voor de bijen: "Er zal minder honing zijn"

Het slechte weer van deze zomer en van het voorjaar zijn een slechte zaak voor de bijen. Bij regenweer blijven de bijen binnen en de overvloedige regenval zorgt er nog eens voor dat er veel minder stuifmeel is. Daardoor zal er veel minder honing zijn.

De winterprik in maart heeft een slecht seizoen ingeluid, zegt Tijs Lemmens van imkerij High Five in Beringen. Door bloemenknoppen die gewoon niet zijn open gegaan en door de lage temperaturen, zijn bijen minder uitgevlogen dan andere jaren: "Bijen hebben een bepaalde temperatuur nodig om te kunnen uitvliegen en normaal zijn zeker juni en juli topmaanden voor de bijen, maar die zijn nu heel slecht geweest. Als het regent kunnen ze weinig stuifmeel en nectar gaan halen en dat vertaalt zich in de honingproductie. Heel veel planten zijn plat geregend en dat zie je, er zijn veel minder bloemen die mooi staan."

(Lees verder onder de foto)

HANS PUT

Slecht seizoen

Eerst dacht de imker nog dat ze een goede start zouden hebben, maar die winterprik in maart heeft hen de das omgedaan. "Veel bloesems zijn niet opengegaan en je merkt het ook in de bijenkasten, daar is veel minder activiteit en er zal dus minder honing zijn dit jaar."

De bijen komen aan hun eigen honingvoorraad en dat gebeurt meestal pas in de winter

Imker Tijs Lemmens

De bijen komen nu al aan hun eigen honingvoorraad, en dat gebeurt meestal pas in de winter: "De honing is de voedselvoorraad van de bijen", gaat Tijs Lemmens verder. "Wij nemen die wel af en we geven dan een alternatief in de vorm van suikerwater. We hebben een kast die altijd gemonitord wordt op gewicht en daaraan kan je snel zien wanneer ze aan hun eigen honingvoorraad komen en de laatste weken zien we dat het gewicht van die kasten achteruit gaat. Dat is eigenlijk een fenomeen dat zich pas in de winter afspeelt."

HANS PUT

Meest gelezen