Cauvin in april van dit jaar voor een muurtekening van "De blauwbloezen" in zijn geboortestad Antoing.
©BELGA/Didier DE HOE

Schrijver Raoul Cauvin, bekend van stripreeksen "De blauwbloezen", "Sammy" en "Cédric" is overleden

De Belgische stripauteur Raoul Cauvin (82) is overleden. Dat meldt uitgeverij Dupuis. Cauvin schreef de scenario’s voor tientallen stripreeksen, maar is vooral bekend van "De blauwbloezen" en "Cédric", met de gelijknamige jongen in de hoofdrol. De auteur liet enkele maanden geleden weten dat hij aan kanker leed.

"Het is met veel emotie dat we het overlijden van een van de grootste namen uit de wereldwijde stripgeschiedenis aankondigen", meldt de uitgeverij in een persbericht. Volgens Dupuis was Cauvin altijd voorbestemd een grote naam in de stripwereld te worden. "Hij werd geboren in het geboortejaar van magazine "Robbedoes" (1938) op de dag dat het stripblad "Kuifje" voor het eerst uitkwam (26 september)."

In 1960 begint Cauvin te werken bij uitgeverij Dupuis als beletteraar om daarna snel door te groeien naar de afdeling animatie als cameraman. In die tijd leert hij zijn passie kennen: scenario’s schrijven. 1968 wordt een sleuteljaar voor Cauvin. In dat jaar wordt het eerste verhaal van "De blauwbloezen" uitgebracht. Cauvin schreef het scenario, Louis Salvérius tekende. Na het overlijden van Salvérius begin jaren 70 neemt Willy Lambil het potlood over. De reeks wordt een instanthit.

In de jaren die volgen werkt hij met tientallen andere tekenaars samen voor andere reeksen. Zoals "Robbedoes en Kwabbernoot", "Agent 212", "Sammy" en "Cédric". In die laatste reeks speelt het jongetje Cédric de hoofdrol. Cauvin noemt het zijn meest persoonlijke reeks, omdat het gebaseerd zou zijn op de relatie die hij zelf had met zijn vader en grootvader. Hij schreef daarnaast ook voor ziekenhuisstrip "Vrouwen in 't wit" en de morbide reeks "G.Raf Zerk". 

Een tekening uit "G. Raf Zerk" (links) en "Vrouwen in 't wit" (rechts) op het Square Raoul Cauvin in zijn geboorteplaats Antoing bij Doornik.
©BELGA/Didier DE HOE

Cauvin was bekend voor zijn humoristische stijl en was een van de meest productieve scenarioschrijvers van zijn generatie. Enkele jaren geleden schreef Cauvin zijn laatste album. Dit voorjaar kondigde hij aan dat hij aan kanker leed en niet lang meer te leven had. Hij is gisteren overleden en 82 jaar oud geworden.

"Meer dan 60 jaar lang maakte Cauvin deel uit van het leven van iedereen hier bij Dupuis ", klinkt het bij de uitgeverij. "We zijn enorm ontroerd door zijn vertrek na een slopende ziekte. Iedereen hier heeft wel een warme herinnering of een mooie anekdote over Raoul Cauvin. We zijn in gedachten bij zijn vrouw Marie-Jeanne en kinderen Eric en Isabelle. En uiteraard ook bij de miljoenen lezers die zijn reeksen met plezier gelezen hebben."

Meest gelezen