Pleegzorg Limburg is op zoek naar pleeggezinnen voor kinderen met een beperking: "Ze willen graag een warme thuis"

Pleegzorg Limburg is altijd op zoek naar pleeggezinnen die kinderen een warme thuis kunnen bezorgen, maar die zoektocht is niet altijd gemakkelijk. "Op dit moment zijn er ook 3 kindjes met een beperking waarvoor we een gezin zoeken, en die zoektocht is nog moeilijker."

De zoektocht naar een pleeggezin voor kinderen met een beperking is nog moeilijker dan voor andere kinderen. "We hebben nu een broer en een zus met een mentale beperking. En een jongen van 3 met een zware fysieke beperking", zegt Eveline Leurs van Pleegzorg Limburg. "We zoeken daarvoor ondersteunende pleegzorg, om zo'n kindje eens een weekendje een warme thuis te geven, afhankelijk van de draagkracht van het gezin."

Broers en zussen

Sinds april is er een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor broers en zussen in pleegzorg bij elkaar kunnen blijven. Maar dat zorgt er vaak ook voor dat die kinderen niet zo gemakkelijk een pleeggezin vinden. "We merken inderdaad dat het een grotere drempel is voor een gezin om 2 kinderen in plaats van 1 kind op te vangen", gaat Eveline verder. "In Limburg hebben we zo 6 combinaties op de lijst staan. We proberen die broers en zussen altijd samen te plaatsen, maar dat lukt niet altijd. Wat wel steeds meer voorkomt, is dat er een bijplaatsing is. Dat een gezin eerst 1 kindje opvangt, en er nadien toch een broer of zus bijneemt."

Een broer en zus horen gewoon samen

"Eerst is het altijd een sprong in het diepe voor een gezin dat een kindje opvangt, maar Pleegzorg is er altijd om het gezin bij te staan om samen iets moois op te bouwen", zegt Evelien Leurs. "En dan zeggen pleeggezinnen wel vaak: "een broer en zus horen gewoon samen", en vragen ze om een bijplaatsing."

Volwassenen met een beperking

Pleegzorg zoekt niet enkel opvang voor kinderen maar ook voor volwassenen met een beperking. "Dat noemen we pleeggasten en die verblijven meestal bij een voorziening of bij hun ouders", zegt Leurs nog. "Maar om die een beetje ademruimte te geven, zoeken we ondersteunende pleeggezinnen om hen een keertje in de maand op te vangen."

Als je geïnteresseerd bent, kan je altijd informatie opvragen op de website van Pleegzorg Vlaanderen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen