Vanaf september weer voltijds contactonderwijs in hoger onderwijs, beslissing voor Brussel uitgesteld

Bij de start van het nieuwe academiejaar mogen hogescholen en universiteiten opnieuw volledig overschakelen naar contactonderwijs. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs overeengekomen. Het moet wel mogelijk blijven om ook digitaal lessen te volgen of opnames van colleges te bekijken. Enkel Brussel moet nog even afwachten. Of ook de scholen in de hoofdstad mogen overschakelen op contactonderwijs, hangt af van de evolutie van het aantal besmettingen.

Vlaamse hogescholen en universiteiten mogen vanaf de start van het academiejaar opnieuw de volle 100% van hun campuscapaciteit gebruiken en volledig overschakelen op contactonderwijs. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de vertegenwoordigers van hogescholen, universiteiten en studenten overeengekomen. Ook practica en labo-oefeningen mogen volledig plaatsvinden en alle stages mogen opnieuw doorgaan, volgens de regels op de stageplaats.  Ook inschrijvingen, infodagen en examens zullen weer door mogen gaan in normale omstandigheden.

Weyts meldt in een persbericht dat deze versoepelingen mogelijk zijn dankzij het succes van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen en zeker ook bij studenten. Enkel in Brussel moeten de hogescholen en universiteiten nog even afwachten. Gezien de lage vaccinatiegraad in de hoofdstad moet het aantal besmettingen daar eerst verder opgevolgd en geëvalueerd worden, maar als de situatie daar gunstig evolueert kunnen de versoepelingen misschien ook op de Brusselse scholen doorgevoerd worden.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort wil meer en betere controles op terugkerende reizigers:

Videospeler inladen...

We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor studenten in Brussel

"Als er op dit moment al beslissingen genomen zouden worden over het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel, dan zouden die nadelig uitvallen voor de hogescholen en universiteiten in Brussel," legt Weyts uit. "De situatie evolueert echter snel en kan ook in Brussel nog sterk verbeteren voor het academiejaar begint, onder meer door de vaccinatiegraad te verhogen, in de eerste plaats onder studenten en personeel op de verschillende Brusselse campussen. We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor de studenten in Brussel, terwijl er toch nog wat tijd is."

Nog wel voorzorgsmaatregelen

Hoe dan ook moet het, ook in Vlaanderen, mogelijk blijven om (een deel van) de lessen digitaal te blijven volgen of opnames van colleges te bekijken. Dat is belangrijk voor studenten die om medische redenen bijzonder voorzichtig moeten zijn of studenten die zich  nog te onzeker voelen om fysiek naar de les te komen.

Daarnaast wordt volop ingezet op maximaal verluchten en ventileren. Een preventieadviseur moet vooraf een beoordeling maken over de veiligheid van lokalen en aula's en kan indien nodig maatregelen opleggen. Zo kan er overgegaan worden tot het gebruik van een CO2-meter die de luchtkwaliteit controleert. Ook het beperken van het maximaal aantal toegelaten personen in één lokaal behoort tot de mogelijkheden. 

Of de studenten verplicht zullen zijn om een mondmasker te dragen tijdens de les, is op dit moment nog niet duidelijk. "Wat de mondmaskerplicht betreft kijken we naar de andere beslissingen van het overlegcomité, zodat het in lijn ligt met de regels voor evenementen bijvoorbeeld."

Meest gelezen