Verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel komt er: wanneer en hoe is (nog) niet duidelijk

Het zorgpersoneel in ons land zal op termijn verplicht ingeënt worden tegen corona. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen beslist. Over de modaliteiten - denk in het bijzonder aan de gevolgen voor wie toch weigert - zullen de sociale partners de komende weken samenzitten. "Op basis van dat sociaal overleg zullen we wetgeving uitwerken", aldus federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

De verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel komt er dus. "De oriëntatie is duidelijk: iedereen die werkt met zieke mensen en met oudere kwetsbare mensen... Iedereen die dat soort werk doet, zou zichzelf moeten laten vaccineren", aldus minister Vandenbroucke. "Op zekere dag moet iedereen gevaccineerd zijn en het moet ook echt een plicht zijn", klinkt het.

Op zekere dag dus. De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land vragen nu aan de werkgevers en werknemersorganisaties in de zorgsector om na te denken over wat die plicht moet betekenen en welke gevolgen je eraan verbindt. "Daarover willen we in september al de adviezen hebben. En op basis daarvan zullen we wetgeving uitwerken", stelt Vandenbroucke.

Het kader is volgens minister Vandenbroucke in elk geval duidelijk: "Een plicht is een plicht. Dan zullen daar gevolgen aan verbonden zijn. Je zal niet met zieke mensen omgaan, je zal niet oudere kwetsbare mensen verzorgen als je zelf niet gevaccineerd bent tegen deze verschrikkelijke ziekte. Als samenleving is dit essentieel."

"Overtuigingswerk, transparantie en algemene verplichting"

Vandenbroucke geeft wel toe dat de prikplicht er morgen nog niet zal zijn in de zorgsector. Dat terwijl het najaar intussen wel al voor de deur staat, traditioneel een periode waarin mensen vatbaarder zijn voor infecties. En intussen gaat ook de besmettelijke deltavariant stevig rond in de samenleving. "Maar we gaan niet stilzitten", maakt minister Vandenbroucke zich sterk.

"In Brussel moeten we volop vooruit met de campagne. En ik wil in Vlaanderen voor het einde van deze maand augustus dat alle ziekenhuizen en woonzorgcentra op vrijwillige basis uitgenodigd worden om te publiceren welk percentage van hun personeel gevaccineerd is. Er zullen instellingen zijn waarbij dat bijna 100 procent is. Dat is dan een goed voorbeeld voor instellingen waar het misschien maar 80 procent is. En die moeten nu een tandje bijsteken."

"We zijn begonnen met overtuigingswerk en vrijwilligheid, stap twee is transparantie en publiciteit en de derde stap is nadenken over de algemene verplichting", besluit Vandenbroucke.

Bekijk het interview met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen