Radio 2

Vierdaagse van de IJzer: minder deelnemers door corona

 De Vierdaagse van de Ijzer zit erop en de wandelaars zijn aangekomen in vredesstad Ieper. De wandeltocht van defensie trok minder bezoekers dan vorige jaren en dat komt door corona. In totaal hebben 7.349 wandelaars zich ingeschreven. In 2019 waren dat er nog 10.469. Vanavond wordt de Vierdaagse officieel afgesloten in Ieper met een eindceremonie tijdens de Last Post.

De 48ste editie van de Vierdaagse van de Ijzer zit erop. Vandaag konden de wandelaars een tocht van 8, 16, 24 of 32 kilometer afleggen in en rond Ieper. De wandeltocht, die georganiseerd wordt door defensie, trok minder bezoekers dan andere jaren. Vandaag schreven 4.547 bezoekers zich in. In totaal hebben 7.349 mensen aan de wandeltochten deelgenomen. Op de vorige editie in 2019 werden er over de 4 dagen nog 10.469 wandelaars geteld, zo'n 3.000 meer. Maar die daling heeft vooral met corona te maken. 

Sommige mensen zijn door de coronacijfers en-maatregelen nog steeds bang om in groep te wandelen en er zijn veel minder buitenlandse wandelaars, zoals Nederlanders, afgekomen. Maar ook het feit dat er geen overnachtingsplaatsen waren geregeld door de organisatie, was voor bezoekers die van ver moesten komen een extra obstakel. 

"Maar uit deze coronaveilige editie kunnen ook enkele lessen getrokken worden", zegt organisator Jef Verstraete. "Om de bezoekers te kunnen spreiden, hebben we hen in verschillende fases van een half uur laten starten. Daardoor konden de wandelaars heel vlot elk parcours bewandelen en was het ook aan de bevoorradingspunten minder druk. Dat kunnen we zeker al meenemen naar de volgende edities. Maar we zullen ook samen zitten met de partnersteden om alles te evalueren."

Lees verder onder de foto 

Radio 2

Ex-Olympiër stapt mee

De Vierdaagse is een wandeltocht voor militairen én burgers. Een van de deelnemers was geen gewone wandelaar, maar een Olympisch snelwandelaar. Godfried Jonckheere uit Hollebeke is nu bijna 70 jaar, maar heeft vroeger 3 keer deelgenomen aan de Olympische Spelen in de discipline snelwandelen. Hij droeg tijdens deze Vierdaagse van de IJzer de Olympische Vlag met zich mee om de gesneuvelde Olympiërs uit de Eerste Wereldoorlog te herdenken: "Veel Olympische soldaten, waaronder ook medaillewinnaars, zijn hier gestorven op het slagveld. Wij mogen die mensen zeker niet vergeten, daarom ben ik hier vandaag aanwezig. Het is voor mij een hele grote eer om de mensen die voor onze vrijheid hebben gezorgd te vertegenwoordigen."

Radio 2

Meest gelezen