Radio 2

Zonhovenaren helpen in Pepinster: "Als we scholen helpen, helpen we hele gemeenschap"

Op 1 september gaan de scholen terug open, maar in Pepinster zal niet elke school kunnen starten in normale lokalen. In Pepinster, één van de ergst getroffen gebieden van het noodweer een maand geleden, ruimen ze nog steeds afval in de lokalen en proberen ze oplossingen te zoeken voor de scholen. De organisatie “Zonhoven assisteert Pepinster” zamelde al 11.500 euro in om spullen te kopen voor de scholen. 

“Wanneer de nood het hoogst was, ben ik naar Pepinster geweest om enkele mensen te helpen die ik ken”, vertelt Els Eerdekens. Ze was lang basketbalcoach in Pepinster en wilde graag hulp aanbieden. “Al snel zag ik de enorme ravage waar geen beginnen aan was."Wanneer we een verwoeste school zagen, wisten we direct wat te doen”, vertelt Els vastberaden. “Door een school te helpen, help je de hele gemeenschap.” 

(Lees verder onder de foto)

De schade in een van de scholen in Pepinster

De organisatie “Zonhoven assisteert Pepinster” heeft de handen in elkaar geslagen en allerlei acties op poten gezet. Met verschillende partners, sponsors en inwoners startten ze met een inzamelactie. “We hebben eerst naar de grootste noden van de scholen gevraagd. We deden een inzameling van goederen , maar ondertussen zamelden we ook geld in. Met dat geld, nu al 11.500 euro, kopen we de hoognodige materialen zodat de kinderen aan het jaar kunnen starten.” 

Luister hier naar het gesprek met vrijwilligster Els Eerdekens. Het artikel gaat daaronder verder. 

Schade blijft groot

De scholen hopen midden september open te gaan. “De eerste twee weken gaan de kinderen op natuurklassen. Ondertussen worden er containers neergezet op het terrein als tijdelijke oplossing.” Andere scholen zijn nog niet toe aan nieuwe materialen, getuigt Els. "Bij sommige scholen stond het water heel hoog en poetsen ze de muren en lokalen nog steeds. Ze hebben enkele lokalen vrij voor de donaties, maar zijn er nog niet aan toe om ze te installeren.” 

Els benadrukt dat de hulp in alle vormen en maten nog lang nodig zal zijn, niet alleen in de scholen. “De mensen moeten ook geholpen worden. Ze krijgen geld terug van de verzekering, maar hebben nu vooral nood aan spullen waardoor ze het leven terug kunnen opstarten.”

De schade in een van de scholen in Pepinster

Meest gelezen