www.fotodp.be

Zwijndrecht wil groepsaankoop bodemstaalnames organiseren voor inwoners met eigen moestuin

De gemeente Zwijndrecht wil inwoners die een moestuin, fruitbomen en kippen hebben, de mogelijkheid geven om bodemstalen te laten nemen van hun eigen grond. Om de prijs te drukken wordt daarvoor een gezamenlijke aankoop georganiseerd. Er lopen al onderzoeken met staalnames, maar het gemeentebestuur wil de inwoners de mogelijkheid geven om de vervuiling in hun tuin zelf in kaart te brengen. "De onderzoeken die gebeuren zijn beperkt in aantal en wij willen een zo breed mogelijk beeld krijgen", zegt burgemeester André Van de Vyver (Groen). 

Zwijndrecht wil de inwoners zelf de mogelijkheid geven om zelf stalen te nemen van hun tuin. Momenteel lopen al onderzoeken met gespreide staalnames op verschillende locaties in Zwijndrecht. Maar het gemeentebestuur wil aan alle inwoners de kans geven om PFAS-vervuiling in hun eigen tuin in kaart te brengen. Met een gezamelijke aankoop, wordt ook de prijs gedrukt.

Om een beeld te krijgen van hoeveel Zwijndrechtse tuiniers hiervoor geïnteresseerd zijn, lanceert het op de gemeentelijke website een inschrijvingsformulier met enkele korte vragen.  Daarop kunnen geïnteresseerde burgers zich aanmelden tot 30 oktober. 

Als je een bodemstaal laat nemen en er wordt een overschrijding van een norm voor vervuilde grond vastgesteld, dan komt dat op het bodemattest van de onderzochte grond. Dat zou wel problemen kunnen geven als je het stuk grond, huis of appartement later wil verkopen. Als er geen overschrijding is van de norm dan blijft het bodemattest blanco. 

Meest gelezen