flip franssen

Coronablog - 70.000 betogers in Nederland tegen regels in evenementensector, voorlopig enkel Pfizer-leveringen bij ons

De coronacijfers in ons land lijken stilaan opnieuw een plateaufase te bereiken. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog lichtjes, het aantal overlijdens blijft constant. Voorlopig worden er in ons land enkel nog Pfizer-vaccins geleverd. En in Nederland hebben 70.000 mensen betoogd tegen de maatregelen in de evenementensector. Volg alle updates in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

70.000 mensen demonstreren in Nederland tegen maatregelen voor evenementen

In diverse steden in Nederland hebben volgens de organisatie ruim 70.000 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. Voor de actie "Unmute Us" gingen betogers de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.

De Nederlandse premier Mark Rutte maakte onlangs op een persconferentie bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht moeten blijven. Meerdaagse evenementen gaan sowieso tot 20 september niet door. Kort na de mededeling van Rutte werd de demonstratie van de evenementensector aangekondigd.

België krijgt voorlopig enkel nog vaccinleveringen van Pfizer

Ons land krijgt op dit moment enkel nog nieuwe vaccinleveringen van Pfizer/BioNTech. Dat heeft Dirk Ramaekers gezegd op de infosessie van de taskforce vaccinatie. De leveringen van AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn stopgezet, de aanvoer van Moderna staat tijdelijk 'on hold'. Die vaccins worden voorlopig voorbehouden voor het COVAX-programma, het internationale programma waarmee de Verenigde Naties en hun partners vaccins kopen en herverdelen in arme landen. België heeft wel nog wat voorraad, dus als er een derde prik nodig is, zal er geen tekort zijn.

De vaccinatiecampagne in ons land begint te verzadigen, zegt Ramaekers. "Dat is zeker zo in Vlaanderen, ook Wallonië doet het best goed. In Brussel worden bijkomende stappen gezet om de campagne op te drijven. We steunen dat maximaal vanuit de taskforce. Ook in Brussel behouden we het streefdoel van 70 procent gevaccineerden."

Gisteren benadrukte premier Alexander De Croo dat er in elke gemeente van ons land 70 procent van de bevolking gevaccineerd moet zijn.

De snelheid van de vaccinatie ligt niet langer samen met de snelheid van de leveringen, maar met het aantal mensen dat nog een vaccin wil. "Sinds juli is de vaccinatiebereidheid determinerend."

7.500 danslustigen op testevent aan het Atomium

In Brussel heeft Kompass Club voor 7.500 bezoekers dj-sets georganiseerd. Het event vond plaats in open lucht, maar zonder beperkingen met dank aan het covid safe ticket. Het is een testevent voor discotheken, die goed voorbereid willen zijn voor hun heropening begin oktober.

Videospeler inladen...

Zowat 215 pv's per maand voor niet dragen mondmasker op trein

In de eerste acht maanden van het jaar heeft Securail zowat 1.720 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van een mondmasker. Dat zijn er ongeveer 215 per maand, meldt La Dernière Heure op basis van cijfers van de NMBS. Tussen maart en december 2020 schreef Securail 3.740 pv's uit voor dergelijke inbreuken.

"De grote meerderheid van onze reizigers respecteert de verplichting om een mondmasker te dragen in het station en in de treinen. Maar elke dag zien onze Securailagenten zich genoodzaakt om aan bepaalde reizigers te vragen om het mondmasker correct te dragen of de sociale afstand te respecteren", duidt Vincent Bayer, de woordvoerder van de NMBS.

Als de Securailagenten zien dat de coronamaatregelen niet worden gerespecteerd, vragen ze om die na te leven. "Als de persoon weigert, wordt een proces-verbaal opgesteld. Soms resulteert dat jammer genoeg in verbale of fysieke agressie", aldus Bayer.

Afgelopen maand werden elf Securailagenten aangevallen, schrijft La Dernière Heure. Als gevolg van deze gevallen van agressie, heeft de NMBS-directie beslist om de veiligheidsdienst te reorganiseren. Het nieuwe plan wordt in september uit de doeken gedaan. Het zal onder meer bestaan uit gezamenlijke patrouilles van Securail en agenten van de spoorwegpolitie.

Brusselse concertzaal AB heropent op 5 september

De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique heropent vanaf zondag 5 september de deuren. Nu het Overlegcomité vrijdag heeft beslist om het Covid Safe Ticket ook te gebruiken voor indoorevementen, is het publiek welkom zonder mondmasker of social distancing. Dat heeft AB aangekondigd in een persbericht.

Het Covid Safe Ticket creëert voor de organisatie van AB, artiesten en het AB-publiek een duidelijk en haalbaar kader, klinkt het in het persbericht. Toch wil AB benadrukken dat ze erop rekent dat het om een tijdelijke maatregel gaat en hoopt ze binnenkort iedereen te mogen verwelkomen zonder beperkingen. 

Zondag 5 september opent AB feestelijk de deuren met de dubbelaffiche Flavia Coelho & Chicos y Mendez. Donderdag 9 september is het dan de beurt aan Spectacles van Benjamin Abel & The Unrequired Love, "een verrassende voorstelling op het kruispunt van muziek, hedendaagse dans en theater". Later in de maand staan nog onder meer Clouseau, Mauro Pawlowski en The Sore Losers op de agenda.

Duizenden Australiërs zijn de lockdown beu en komen op straat

In de Australische steden Melbourne en Sydney zijn vandaag duizenden betogers op straat gekomen tegen de lockdownmaatregelen die er gelden. In totaal zijn zeker 200 mensen aangehouden.

De deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de grootste stad is, leeft al weken onder een strenge lockdown na een uitbraak met de erg besmettelijke deltavariant. Nadat gisteren meer dan 642 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, besloten de autoriteiten de lockdown nog te verlengen tot eind september. Ook in Melbourne, in de deelstaat Victoria, werd de lockdown vandaag uitgebreid naar nieuwe wijken.

In Sydney slaagden 250 mensen erin om in het centrum van de stad te betogen, hoewel zo goed als alle wegen naar het centrum waren afgezet en het openbaar vervoer was stilgelegd. De politie dwong ook nog eens duizenden automobilisten, die op weg leken naar de manifestatie, om rechtsomkeer te maken.

In Melbourne (foto) kwamen duizenden mensen op straat tegen de lockdown. De politie moest er traangas inzetten na enkele gewelddadige confrontaties met betogers. Daarbij raakten 7 agenten gewond. Zeker 200 mensen werden aangehouden. 

AAP IMAGE

Cuba keurt (opnieuw) twee zelf ontwikkelde coronavaccins goed

In Cuba zijn opnieuw twee vaccins tegen het coronavirus goedgekeurd voor gebruik. De Caribische eilandengroep ontwikkelde eerder al een eigen vaccin dat sinds juli gebruikt wordt.

De nieuwe vaccins kregen de naam Soberana 02 en Soberana Plus mee. Een combinatie van twee dosissen van het eerste vaccin en een dosis van het tweede zou in de testfase 91,2% effectief geweest zijn in het voorkomen van coronasymptomen. De twee vaccins kregen een versnelde noodgoedkeuring van Cecmed, het centrum voor de controle op geneesmiddelen van de Cubaanse overheid. 

Soberana 02 werd gezamenlijk ontwikkeld door onderzoeksinstellingen in Cuba en Iran. In Iran wordt het vaccin al toegediend, al kreeg het daar de naam Pasteurcovac. Soberana is een zogenoemd subunit-vaccin, dat ontwikkeld is op basis van viruseiwitten. Voor een volledige bescherming zijn drie dosissen nodig. De efficiëntie van de Cubaanse vaccins is nog niet onafhankelijk geverifieerd. Het land heeft wel veel ervaring in de ontwikkeling van vaccins.

Zanger van Right Said Fred thuis na ziekenhuisopname

Richard Fairbrass (67), zanger bij de Britse band Right Said Fred en vooral bekend van de megahit "I'm too sexy", is enkele dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Fairbrass raakte besmet met COVID-19. Aan de krant The Daily Mail laat hij weten dat hij nog altijd geen vaccin wenst. "Het is experimenteel tot 2023", zegt Fairbrass. "Als het 2023 is en iedereen is oké, dan kies ik voor de prik."

Eerder benadrukte Fairbrass dat hij niet tégen vaccinatie is, maar dat hij gewoon (af)wacht. In juni veroorzaakte de groep nog ophef met een tweet over mondmaskers: "Je masker zegt me dat ik niet met je hoef te praten, je niet hoef te kennen, niet met je hoef te werken of je gemompel hoef te begrijpen." Samen met zijn broer Fred woonde Richard vorig jaar ook een protestmars bij tegen coronamaatregelen. 

De twee broers van Right Said Fred scoorden hits in de jaren 90.

Burgemeester Bonte wil dat strenge regels in Vilvoorde aanhouden

Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde, wil dat ook in zijn stad strengere coronamaatregelen van kracht zouden blijven, net zoals in Brussel. Vilvoorde leunt aan bij Brussel en de vaccinatiegraad is er ook nog niet hoog genoeg, zegt hij.

“Er is ook veel interactie tussen de inwoners van Brussel en die van Vilvoorde. We moeten ervoor zorgen dat er daardoor geen overloopeffect komt. Als Vlaanderen fors versoepelt en Brussel blijft streng, kan bijvoorbeeld het nachtleven in de rand erg aantrekkelijk wordt voor grote groepen mensen uit de hoofdstad”, klinkt het in "De ochtend" (Radio 1).

De coronacijfers op een rij: 581 patiënten bezetten een ziekenhuisbed

 • Eergisteren, donderdag 19 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.333.088 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,3 procent. 7.796.625 van hen zijn volledig gevaccineerd, 82,1 procent van alle volwassenen en 67,7 procent van de totale bevolking.
 • In Vlaanderen zijn 4,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 88 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 77 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 60 procent.
 • Van 14 tot 20 augustus werden elke dag gemiddeld 58 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 7 procent meer dan de week ervoor.
 • Gisteren - vrijdag - meldden de ziekenhuizen 48 nieuwe opnames (12 minder in vergelijking met donderdag). 74 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (+31 in vergelijking met donderdag). 
 • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 581 covidpatiënten in het ziekenhuis (-28 ten opzichte van donderdag). Op weekbasis is de bezetting gestegen met 17 procent.
 • Gisteren lagen er 178 covidpatiënten op intensieve zorg (-2 ten opzichte van woensdag), 76 onder hen hebben beademing nodig (-6). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 31% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 13%.
 • In de week van 11 tot en met 17 augustus overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is evenveel dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.320 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 11 en 17 augustus werden per dag gemiddeld 1.936 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 6 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.163.726 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 11 en 17 augustus werden dagelijks gemiddeld 49.600 tests afgenomen. Dat is 3 procent meer in vergelijking met de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 11 en 17 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,3 procent (0,1 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,05. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Meest gelezen