BELGA

Geen beroep tegen doorverwijzing 18 Reuzegommers in zaak-Sanda Dia: proces komt er dus sowieso

Er is geen beroep aangetekend tegen de doorverwijzing van de 18 Reuzegommers in de zaak-Sanda Dia. Begin augustus besliste de raadkamer om de 18 voor de strafrechter te brengen voor de dood van hun medestudent Sanda Dia. Alle partijen hadden tot gisteren om beroep aan te tekenen tegen die doorverwijzing, maar niemand heeft dat gedaan.

Na een lange procedure (met extra onderzoeksvragen en een wrakingsverzoek) vond op 5 augustus dan toch de raadkamer plaats in het dossier over Sanda-Dia. De twintigjarige student kwam eind 2018 om het leven na een extreem doopritueel van studentenclub Reuzegom. Het parket wilde 18 leden van (de ondertussen ontbonden) studentenclub voor de rechter brengen. Op 5 augustus besliste de raadkamer om de 18 door te verwijzen naar de strafrechter.

Maar alle partijen hadden na die beslissing 15 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de doorverwijzing van de raadkamer. Gisteren liep die termijn af, en niemand tekende beroep aan, was te horen bij de betrokken advocaten en bevestigt ook het parket van Limburg. De doorverwijzing van de 18 Reuzegommers is dus definitief, een proces komt er sowieso. 

Wanneer komt het proces er?

Maar wanneer komt dat proces er dan? Dat is nog niet duidelijk. Het is nu aan de correctionele rechtbank in Hasselt om de zaak in te schrijven. De persrechter daar laat verstaan dat er mogelijk volgende week al een datum wordt geprikt voor een inleidende zitting. Die zou wellicht dit najaar plaatsvinden. 

Op zo'n inleidende zitting wordt nog niet inhoudelijk gepleit, maar - in samenspraak met de partijen - data geprikt voor de inhoudelijke behandeling van het dossier. Die "inhoudelijke procesdagen" zijn wellicht pas voor volgend jaar.

Waarover gaat de zaak-Dia ook alweer? Bekijk het in 1 minuut in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen