De bus op weg naar de kazerne van Peutie
Nicolas Maeterlinck

Opnieuw vier evacuatievluchten gepland vandaag, drie Belgische vluchten evacueerden gisteren 250 mensen uit Kaboel

Er zijn gisteren ongeveer 250 mensen in Belgische militaire transportvliegtuigen uit Kaboel geëvacueerd richting Islamabad. Onder hen een heel aantal Belgen en Nederlanders. Dat zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Sophie Wilmès (MR) en Ludivine Dedonder (PS). Intussen zijn de eerste geëvacueerden aangekomen in de legerkazerne van Peutie. Ook vandaag staan er vier evacuatievluchten gepland.

Een militair C-130-transportvliegtuig van het Belgische leger steeg gisteren op vanop de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel om mensen te evacueren naar Islamabad, in Pakistan. Er waren ruim 80 mensen aan boord, onder wie Belgen en Nederlanders. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op Twitter. Op die eerste vlucht zaten 57 Belgen en 27 Nederlanders. 

"We hebben nog vier vluchten aangevraagd voor morgen en overmorgen", zegt Sophie Wilmès in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Enkele uren later volgde een tweede evacuatievlucht vanuit Kaboel. Daar zaten 17 Belgen en 65 Nederlanders op. Ook een derde vlucht is kunnen vertrekken. In totaal zijn ongeveer 250 mensen geëvacueerd.

"Voor alle duidelijkheid, Defensie heeft nog niet beslist om de missie uit te breiden", zegt Jan Balliauw in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Het is een positieve evolutie en we hopen die nog verder te zetten", laat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op Twitter weten. Nochtans was het geen gemakkelijke start, werd er op de persbriefing verteld. De eerste vlucht werd geweigerd, de drie anderen konden wel vertrekken. Ook de situatie ter plaatse blijft precair, door de toevloed van mensen aan de luchthaven van Kaboel. Het is de bedoeling dat er ook vandaag vier evacuatievluchten zullen plaatsvinden. "Ook de komende dagen zullen we hard werken om de vluchten te blijven uitvoeren en de mensen daarna ook thuis te brengen", tweet minister Wilmès rond 21.30 uur.

Het is een positieve evolutie en we hopen die nog verder te zetten

Minister van Defensie Ludivine Dedonder

Vrijdag kon een C-130 al 16 landgenoten oppikken. "Dat is niet veel", besefte en reageerde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Een Nederlands toestel kon ook nog eens 17 Belgen overbrengen. Volgens onze informatie boeken sommigen op eigen houtje een ticket van Islamabad richting Europa. Eerder deze week bracht een Nederlands toestel ook al enkele Belgen terug naar Europa. Het Nederlands ministerie van Defensie laat weten dat er ook gisteren een Nederlands vliegtuig geland is op Schiphol met ongeveer 150 mensen aan boord die vanuit Kaboel werden geëvacueerd. 

Intussen zijn de eerste geëvacueerden opnieuw in ons land aangekomen, ze zijn met de bus van Schiphol naar de kazerne in Peutie gebracht. Dat zouden er 34 zijn. Ze zullen nu eerst een medisch onderzoek ondergaan en en daarna verdeeld worden op basis van hun statuut.

Videospeler inladen...

Nederland is er ook in geslaagd om de Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade op de luchthaven te krijgen. In totaal gaat het om 207 mensen. Zij zullen binnenkort dus uit Kaboel kunnen vertrekken.

BEKIJK - Ook vandaag is de situatie aan de poorten van de luchthaven van Kaboel chaotisch, zo getuigen enkele Afghaanse Belgen ter plekke:

Videospeler inladen...

"Stuur bussen"

VRT NWS-journalist Majd Khalifeh heeft contact met verschillende (Afghaanse) Belgen in Kaboel. "De meeste mensen vertellen me dat ze te weinig info krijgen over wanneer ze exact aan de poort verwacht worden. En misschien wel het belangrijkste, hoe ze in godsnaam aan die poort raken."

Eén van de Belgen - die anoniem wil blijven - stuurde ons een video, genomen aan de luchthaven vanmorgen. Hij vraagt om Belgen met bussen op te pikken op andere locaties in de stad, omdat ze simpelweg niet bij de poort van de luchthaven raken.

Een bron binnen Defensie bevestigt dat er nagedacht wordt over andere scenario's. Maar we horen dat het wikken en wegen is wat er mogelijk is. 

BEKIJK - Een Afghaanse Belg stuurt ons deze beelden (ochtend van 21 augustus) door vanop de luchthaven van Kaboel:

Videospeler inladen...

"Ze moeten zich op eigen houtje een weg banen door duizenden mensen voor de poort van de luchthaven. Dat is niet te doen voor ouderen of mensen met kinderen," zegt Khalifeh. Maar zelfs wie wel aan de poort geraakt, krijgt vaak geen toegang tot de luchthaven. Een Belg die tot de ingangspoort was geraakt en alle nodige documenten op zak had, kreeg geen reactie van de militairen die de toegang bewaken.

"Een hel om op vliegveld te geraken"

Ook Jennie Vanlerberghe heeft gelijkaardige verhalen over haar medewerkers in Afghanistan. Ze leidt de vzw Moeders voor Vrede, die al jaren actief is in Afghanistan en zich er inzet voor de rechten van vrouwen. 

Haar medewerkers hebben er "vrijdag staan wachten van 9 uur tot 21 uur en zijn niet binnengeraakt," vertelt Vanlerberghe in "De ochtend" op Radio 1. "Ze hebben de juiste papieren, ze zijn tot bij de Amerikanen geraakt. De Amerikanen hebben hen teruggestuurd, omdat het Afghanen zijn. Ze hebben opnieuw geprobeerd, maar zijn er niet meer bij geraakt."

De tocht naar de luchthaven is levensgevaarlijk, zegt ze: "We kregen voortdurend berichtjes "shooting, shooting!". Het is voor die vrouwen echt een hel om daar op dat vliegveld te raken."

Afghanen in ons land volgen de situatie op de voet:

Videospeler inladen...

Meest gelezen