Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Voor het eerst valt er regen op het hoogste punt in Groenland,  7.300.000.000.000 kilogram ijs gesmolten

Het heeft voor het eerst geregend op het hoogste punt in Groenland. Normaal gezien duiken de temperaturen daar ver onder het vriespunt, maar het is er uitzonderlijk warm geweest en dus is het beginnen te regenen. "Ongezien", noemen wetenschappers het en een duidelijk teken van de klimaatopwarming.

Het is er ijzig koud, op het hoogste punt van de ijskap in Groenland, op 3.216 meter. De temperaturen komen er bijna nooit boven het vriespunt. Op 14 augustus in de vroege ochtend was het dan toch zover, de nul werd overschreden. Het is nog maar de derde keer in tien jaar tijd dat de temperaturen boven het vriespunt kwamen en nog nooit gebeurde dat zo laat in de zomer. Op dat ogenblik begon het er ook te regenen. Een unicum, want nooit eerder was er op die plek regen waargenomen. 

De regen kwam zo onverwacht dat de onderzoekers van het Amerikaanse onderzoekscentrum daar niet konden meten hoeveel regen er precies gevallen is. Volgens enkele schattingen zou er op drie dagen tijd in heel Groenland zeven miljard ton water gevallen zijn. Nooit eerder zou er zoveel regen gevallen zijn. 

Onderzoeker Ted Scambos van het Amerikaanse onderzoekscentrum National Snow and Ice Data Center is bezorgd. Volgens hem is dit een duidelijk teken dat Groenland snel opwarmt. "Dit is niet zomaar een warm decennium of twee in een wisselend klimaatpatroon. Dit is ongekend", vertelt hij aan CNN. 

Dit is ongekend

Ted Scambos

Door de regen en de hoge temperaturen is er veel ijs gesmolten. Maar liefst 7,3 gigaton (7.300.000.000.000 kilogram) ijs zou op 15 augustus gesmolten zijn. In juli was er zelfs een dag waarop er 8,5 gigaton ijs verloren ging. "We overschrijden drempels die we in millennia niet gezien hebben. Dit zal niet veranderen, tenzij we ons aanpassen", zegt Scambos.

"Regen is geen goed teken voor de ijskap", vertelt glacioloog Indrani Das aan Brisbane Times. "Water op ijs is slecht, want de ijskap smelt dan gemakkelijker." Het smeltwater komt dan vervolgens in de oceaan terecht, waardoor de zeespiegel wereldwijd stijgt. Gletsjers en ijskappen zijn momenteel verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde zeespiegelstijging. 

Meest gelezen