"Veel van mijn muziek is niet voor kinderoren bestemd, "Can’t stop the feeling!" gelukkig wel"

Vijf jaar geleden mocht er in feesttenten en onder discolichten uitbundig gedanst worden op "Can’t stop the feeling!" van Justin Timberlake, die er wereldwijd een van zijn grootste hits mee scoorde. Ook Vlaanderen ging vanaf eind mei 2016 definitief voor de bijl, waardoor het nummer de best verkochte single van dat jaar werd. Maar bovenal werd het een onvergetelijke zomerhit. Met dank aan, zo bleek later, Timberlakes toen nauwelijks 1-jarig zoontje Silas.

"Can’t stop the feeling!" maakte deel uit van de soundtrack van de animatiefilm "Trolls", waarin Timberlake de rol 'speelde' van de sombere doch goedhartige trol Branch. Timberlake werkte zelf mee aan het succesnummer, door Entertainment Weekly omschreven als een "funky mix tussen disco en popmuziek". "Mocht vrijdag een geluid hebben, dan zou het zoals dit liedje klinken", was te lezen op CNN. Entertainmentwebsite The A.V.Club beoordeelde het nummer dan weer als "een perfect liedje voor de zomer dat je luid mag afspelen in de auto, terwijl de raampjes naar beneden zijn. Een lied waarin je zonder problemen kan wegvluchten."

Justin Timberlake: "Deze film leende zich perfect om een modern klinkend discoliedje te maken." (The Wrap, december 2016) In een interview met People zou hij het omschrijven als "een dansnummer waarbij je je niet hoeft te schamen als je het leuk vindt om erop uit je bol te gaan".

"Toen ik het nummer schreef, wilde ik het gevoel van "Lovely day" van Bill Withers opnieuw creëren. Ik wilde opnieuw het effect krijgen dat dat nummer op mij had toen ik nog een kind was." (Sirius XM Hits 1, april 2020)

Anna Kendrick, die als prinses Poppy in de film het lied meezingt: "Alvorens het lied uitgebracht werd, moest ik er al een paar stukjes van inzingen. Maar het was allemaal erg 'top secret', weggeduwd in een afgesloten geluidskluis. Meer dan die stukjes die ik vanbuiten moest leren kreeg ik aanvankelijk niet te horen." (IMDboat (Comic-Con), juli 2016)

Justin Timberlake: "Ik zou dit nummer nooit zo geschreven hebben, mocht mijn zoon er nog niet zijn geweest. Maar zijn aanwezigheid heeft alles veranderd. Misschien wilde ik een nummer maken waar hij onmiddellijk naar zou kunnen luisteren, want veel van mijn muziek is nog niet voor zijn oren bestemd. Zeker nu nog niet, nu hij nog zo jong is." (Today, oktober 2016)

Papa is aan het zingen!

"Ik was pas vader geworden en die ervaringen hadden een grote impact op mij. Ik wilde dus iets maken wat ik met mijn zoon kon delen. Iets wat ik nu wel betreur, want het enige wat hij tegenwoordig wil doen, is naar "Trolls" kijken. Ik heb die film nu dus ook al meer dan wie dan ook gezien. Maar het blijft me ontroeren als hij tijdens het horen van het lied zegt: "Papa is aan het zingen!" Tja, door die persoonlijke noot toe te voegen, is het nummer zo goed geworden. Ook al zal ik altijd het beste, op welk professioneel vlak dan ook, uit mezelf halen." (Variety, februari 2017)

"Toen ik de figuurtjes in de film voor het eerst zag, was ik verrast. De meisjestrollen bijvoorbeeld hadden een buikje en vreemde kapsels. Niet die ideale maten van Barbie dus. Waardoor de band met degenen die naar de film kwamen kijken ook sneller gemaakt werd, omdat ze zich in de figuurtjes herkenden. Die herkenbaarheid, de nadruk op eenieders eigenheid, wilde ik ook in het lied brengen." (The Hollywood Reporter, november 2016)

(c) dpa-Zentralbild

"Can’t stop the feeling!" werd een van Timberlakes grootste hits. De lijst van landen waar het de hoogste positie in de hitparade bereikte lijkt eindeloos. In Vlaanderen hield het nummer het liefst 14 weken lang op nummer 1 vol en werd het de best verkochte single van 2016. Bovendien dook het op in de lijst van best verkochte singles van 2017.

In februari 2017 won "Can’t stop the feeling" een Grammy voor 'Best Song Written for Visual Media'. Het werd genomineerd voor een Oscar, maar moest daar de duimen leggen voor "City of stars" uit "La La Land". Er waren ook nominaties voor een Golden Globe en een Critics’ Choice Award. Dat het nummer in mei 2017 op de Billboard Music Awards de prijs van 'Top Selling Song' in de wacht wist te slepen, was dan ook geen verrassing. 

De begeleidende video, intussen bijna 1,5 miljard keer bekeken op YouTube, werd door regisseur Mark Romanek omschreven als "a big sugar cookie. Je krijgt er 4 minuten lang een glimlach van op je gezicht." Dat gebeurde zeker 5 jaar geleden, tijdens de zomer van 2016:

Meest gelezen