Mondadori Portfolio/Archivio Massimo Insabato/Massimo Insabato

Actrice Angelina Jolie breekt meteen Instagramrecord met eerste post waarin ze brief van Afghaans meisje deelt

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie heeft haar eerste post op Instagram de wereld ingestuurd en ze breekt meteen records. Haar eerste post sloot trouwens aan bij de actualiteit, want ze deelde een brief van een Afghaans meisje. "Op dit moment verliezen de Afghanen hun mogelijkheid om via sociale media vrij te communiceren. Daarom zit ik nu op Instagram, om hun verhalen te delen."

Vlak voor het weekend maakte Angelina Jolie een Instagram-account aan en verstuurde ze haar eerste post om de aandacht te vestigen op Afghanistan - en vooral de situatie waarin vrouwen en meisjes zich daar nu bevinden. 

"Een brief van een Afghaans meisje", zo is de post getiteld. In de brief vertelt een Afghaans meisje dat ze schrik heeft van de taliban, die de controle overgenomen hebben. "We denken dat onze dromen voorbij zijn. We denken dat onze rechten geschonden zullen worden."

"Ik kreeg deze brief van een tienermeisje in Afghanistan. Op dit moment verliezen de Afghanen hun mogelijkheid om via sociale media vrij te communiceren. Daarom zit ik nu op Instagram, om hun verhalen te delen en de stemmen te laten horen van zij die wereldwijd vechten voor hun mensenrechten." Het lijkt erop dat dit het eerste sociale media-account is van de actrice. In een interview met BBC vertelde ze in 2018 nog dat ze geen Facebookaccount had. "Ook mijn zes kinderen zitten niet op Facebook." En ook een officieel Twitteraccount ontbreekt. 

Jolie vertelt hoe ze 20 jaar geleden, vlak voor 9/11 plaatsvond, in Afghanistan was. Ze ontmoette er vluchtelingen die gevlucht waren voor de taliban. "Het is misselijkmakend om te zien hoe Afghanen opnieuw moeten vluchten uit angst en onzekerheid. Er is zoveel geld besteed, zoveel bloed vergoten en levens verloren. Om dit dan te bereiken, is een mislukking die bijna niet te begrijpen is", klinkt het kritisch.

Op dit moment verliezen de Afghanen hun mogelijkheid om via sociale media vrij te communiceren. Daarom zit ik nu op Instagram, om hun verhalen te delen

Actrice Angelina Jolie

Ze eindigt haar post met de belofte dat ze zich niet zal afwenden van het leed. "Ik zal blijven zoeken naar manieren om te helpen. En ik hoop dat jullie met mij meedoen."

Enkele uren nadat Jolie haar eerste bericht gepost had, had ze al drie miljoen volgers verzameld. Meteen goed voor een Instagramrecord, dat ze afsnoepte van - jawel - Jennifer Aniston. Intussen staat de teller al op 7,5 miljoen volgers. Zelf volgt Jolie voorlopig slechts drie accounts, dat van NAACP (de National Association for the Advancement of Colored People, een van de oudste burgerrechtenbewegingen van Amerika), dat van Doctors Without Borders (Artsen Zonder Grenzen) en dat van UNHCR (het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, waar Jolie zelf ook ambassadeur van is). 

Meest gelezen