Foto ter illustratie

Vliegtuig met mensen die België uit Afghanistan kon evacueren, landt straks op Melsbroek

Een vliegtuig met aan boord de mensen die ons land kon evacueren uit Afghanistan, is op weg naar ons land. Het vliegtuig is vertrokken vanop de luchthaven van Islamabad, in Pakistan. Normaal gezien zal het in de loop van de ochtend landen op de vlieghaven van Melsbroek. In totaal kon ons land al ongeveer 400 mensen uit Kaboel evacueren.

Zaterdag kwam de Belgische evacuatiemissie echt op gang: het Belgisch leger had 4 vluchten gepland, en kon er drie met succes uitvoeren. 250 mensen, waaronder meer dan 100 Belgen, konden worden opgepikt in de Afghaanse hoofdstad Kabul en veilig overgevlogen worden naar Islamabad, in buurland Pakistan. 

"Er is duidelijk geen standaardprocedure om de luchthaven van Kaboel binnen te geraken", legt Jan Balliauw uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook zondag stonden er meerdere vluchten gepland. In de loop van de voormiddag kwam het bericht dat de eerste vlucht met succes uitgevoerd was. "Deze voormiddag is een Belgische C-130 met 93 mensen aan boord vanuit Kaboel geland in Islamabad", schrijft Wilmès op Twitter. "Ook een tweede vlucht is intussen uitgevoerd, en we blijven ons uiterste best doen om nog meer mensen in veiligheid te brengen."

Intussen zijn ook de drie andere geplande vluchten uitgevoerd. In totaal zijn er 175 mensen geëvacueerd, het merendeel Belgen. Die 175 zullen samen met de 250 van eergisteren maandag normaal gezien teruggevlogen worden naar Melsbroek. 

Videospeler inladen...

De situatie ter plaatse blijft intussen zeer precair, klinkt het bij onze bronnen. Een van de poorten is gesloten en het is niet duidelijk wanneer die opnieuw open zal gaan. Daardoor is er een enorme drukte aan de andere gate. "Het zijn chaotische, schrijnende toestanden", klinkt het. Slechts druppelsgewijs raken de mensen binnen in het vliegveld van Kaboel. Afghaanse medewerkers van ons land - denk aan tolken of activisten - worden voorlopig nog niet binnengelaten. Defensie erkent dat er een probleem is en gaat de Belgische toegangsregels verduidelijken aan de Amerikanen en de Britten, die de luchthaven bewaken. "Zij kijken momenteel vooral naar de paspoorten van Europeanen. Het is niet evident, maar we hopen dat er wel verbetering in komt en dat we meer ruimte krijgen om die mensen ook te evacueren. Daarvoor is er zowel diplomatiek als militair overleg", vertelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Maandag staan er opnieuw vier rotaties gepland en "zolang we het signaal krijgen dat het de moeite is, zal dat scenario zich de komende dagen herhalen", wordt ons verteld. 

Het zijn chaotische, schrijnende toestanden

Vrijdag konden er maar 16 mensen geëvacueerd worden met een Belgische C-130, een tweede Belgisch toestel moest vrijdag zelfs leeg terugkeren omdat er door de chaos en moeilijke toegang tot de luchthaven in Kaboel niemand was om op te pikken. 17 Belgen werden vrijdagavond wel nog opgepikt met een Nederlands toestel. 

Eergisterenavond arriveerden de eerste geëvacueerde Belgen in de kazerne van Peutie. Ze waren eerder deze week al geëvacueerd van uit Kaboel (en dus niet bij de groep van 250 mensen die gisteren geëvacueerd werden) en werden van de luchthaven van Schiphol overgebracht naar Peutie, waar ze testen moesten ondergaan. Ondertussen zijn ze naar huis mogen gaan. Het is de bedoeling dat iedereen in Peutie een extra veiligheidsscreening ondergaat en dat er ook een COVID-test gebeurt. 

BEKIJK - Zo verliep het onthaal van de 34 geëvacueerde mensen uit Afghanistan in de kazerne van Peutie gisteravond:

Videospeler inladen...

De missie gaat ondertussen voort, ons land heeft ook een team in en rond de luchthaven, zo tweet het ministerie van Buitenlandse Zaken:

Meest gelezen