Phil (l) en Don (r).

Don Everly van The Everly Brothers overleden, bekend van "All I have to do is dream" en "On the wings of a nightingale"

In zijn huis in Nashville is Don Everly (84) overleden. Hij vormde met zijn broer Phil het legendarische rock-'n-rollduo The Everly Brothers. Samen hadden ze eind jaren 50 en begin jaren 60 wereldwijd hits met "Bye bye love" en "All I have to do is dream". In 1984 bij hun comeback scoorden ze "On the wings of a nightingale".

The Everly Brothers zijn een begrip te noemen. Ze prijkten in de hitlijsten naast kleppers als Elvis Presley, Buddy Holly, Pat Boone en Chuck Berry. Isaac Donald en Philip Everly starten hun carrière in 1957 met hun eerste album. Ze kiezen voor harmonieuze zangpartijen en gitaren, een gouden combinatie.

De hits worden aan elkaar geregen. "Bye bye love" is meteen een schot in de roos. Het nummer is eigenlijk bestemd voor Elvis, maar die past ervoor. "Wake up little Susie" en het zeemzoete "All I have to do is dream" volgen snel, net als een platencontract bij Warner Bros. Records. Andere klassiekers van de broers zijn onder meer "Love hurts" en "Crying in the rain"

BELUISTER hier enkele topnummers van The Everly Brothers:

Na de ruzie volgt de succesvolle comeback

De Everly Brothers beïnvloeden heel wat anderen, zoals The Beatles en The Beach Boys. Rolling Stone Magazine durft hen "het belangrijkste zangduo uit de rock" te noemen. Don en Phil weten tussen 1957 en 1984 maar liefst dertien keer de top 10 van verschillende hitlijsten te veroveren.

Een groot deel van de Everly-hits wordt geschreven door het Amerikaanse koppel Felice en Boudleaux Bryant, maar ook eigen composities. Veel liedjes worden later opnieuw hits in de versie van een cover. Denk maar aan Nazareth die in 1976 de tegelplakker "Love hurts" opvist.

De broers gaan in 1973 met ruzie uiteen. Don worstelt met een drank- en drugsverslaving. Pas in de jaren 80 leggen ze het bij en maken een comeback. De comeback wordt bekroond met de hit "On the wings of a nightingale", van de hand van niemand minder dan... Paul McCartney. Dave Edmunds ("I hear you knocking") produceert de plaat.

The Everly Brothers worden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hun laatste album dateert van 1988, "Some hearts". In 1997 krijgen ze een Grammy voor hun volledige carrière. De twee jaar jongere Phil sterft in 2014 aan de gevolgen van een chronische longziekte.

Meest gelezen