Foto van Defensie van in de kazerne in Peutie
SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE

BEKIJK - 34 geëvacueerden uit Afghanistan overgebracht naar Peutie: zo verliep hun onthaal in de kazerne

Gisterenavond zijn de eerste geëvacueerden uit Afghanistan overgebracht naar de kazerne in Peutie, in Vilvoorde. Het gaat over 34 mensen die voor het weekend geëvacueerd werden naar Pakistan en gisteren werden doorgevlogen naar Schiphol. Via militaire bussen ging het dan naar ons land. Volgens onze informatie hebben alle 34 mensen ondertussen Peutie al mogen verlaten. Maar waarom moesten ze eerst naar daar en hoe verliep dat onthaal?

Ons land kon gisteren met drie vluchten zo'n 250 mensen in alle veiligheid overvliegen van de Afghaanse hoofdstad Kaboel naar Islamabad, in Pakistan. Daarmee verliep de Belgische evacuatiemissie gisteren al een stuk vlotter dan de dagen daarvoor. Vrijdag kon een Belgische evacuatievlucht maar 16 Belgen naar Islamabad brengen, een toestel moest zelfs leeg terugvliegen omdat er door de chaos op en rond de luchthaven niemand was om mee te nemen. In de loop van de avond vrijdag, vlogen 17 Belgen wel nog mee met een Nederlandse evacuatievlucht naar Islamabad.  

BEKIJK - Zo zijn de 34 geëvacueerden uit Afghanistan gisteren in Peutie onthaald:

Videospeler inladen...

Er moet bekeken worden of de mensen wel de juiste identiteitsdocumenten hebben

Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde

Van Schiphol naar Peutie

Onder de 250 mensen die ons land gisteren kon evacueren waren zeker een 100-tal Belgen. Wanneer zij naar ons land kunnen worden doorgevlogen is nog niet duidelijk. Gisteren landde in de namiddag wel al een Nederlands vliegtuig op Schiphol dat van Islamabad kwam. Het Nederlandse ministerie van Defensie liet verstaan dat er 150 mensen opzaten, waaronder ook 34 Belgen. Het gaat dan om Belgen die voor het weekend al naar Islamabad werden geëvacueerd (en dus niet over de groep van 250 mensen die gisteren in veiligheid werden gebracht). 

Het zijn dus die 34 Belgen vanop de Nederlandse vlucht die gisteren werden overgebracht (van Schiphol) naar de kazerne in Peutie. Ook de man uit Kortrijk die gisteren in "Het Journaal" vertelde dat hij zijn geëvacueerde familie ging ophalen in Schiphol zou met een lege auto zijn teruggekeerd. Ook zijn familie moest met de militaire bus mee.

"In de namiddag kregen we de mededeling dat er tegen 9 uur 's avonds mensen zouden toekomen", reageert burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) in "De ochtend" op Radio 1. "Maar de scenario's lagen al klaar, er was al overleg de afgelopen dagen, we stonden stand-by".

"We stonden stand-by", aldus Bonte over de opvang in Peutie. Herbeluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Maar waarom mogen die mensen gewoon niet meteen naar huis? "Er komt heel wat bij kijken op vlak van organisatie en logistiek, die mensen moeten allemaal heel goed gescreend worden op vlak van veiligheid. Ook de gezondheidsdiensten zijn daar om te kijken of ze niet besmet zijn met het coronavirus", aldus Bonte. 

BEKIJK - De aankomst van de 34 Belgen in Peutie gisteravond:

Videospeler inladen...

"De mensen worden daar opgevangen, en mogen daar wat bekomen. Er moet bekeken worden of de mensen wel de juiste identiteitsdocumenten hebben. Dan moet men kijken of mensen naar een instelling moeten gebracht worden, of gewoon opgehaald kunnen worden en naar huis kunnen gaan. Maar ik heb gevraagd aan het crisisoverleg om daar transparanter over te zijn, om speculaties daarover te vermijden." De 34 zouden de kazerne ondertussen hebben mogen verlaten.

Of en hoeveel mensen er vandaag naar ons land doorvliegen is niet duidelijk

Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde

Ons land wil in totaal 580 mensen evacueren, waaronder ook Afghanen zonder Belgische papieren, maar die ooit voor het Belgisch leger gewerkt hebben. Maar het inschepen van passagiers in Kaboel verloopt vaak snel en chaotisch.

De geëvacueerden moesten bij hun aankomst in Peutie medische testen ondergaan.
SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE

Wat gebeurt er vandaag nog?

Ook vandaag worden er 4 evacuatievluchten gepland tussen Kaboel en Islamabad, al is het afwachten of die kunnen doorgaan (en hoeveel mensen ze kunnen oppikken op de luchthaven in Kaboel). Rond 17 uur vandaag zou er meer informatie komen. Premier De Croo (Open VLD) zou ook het kernkabinet vanmiddag samenroepen om de situatie te bespreken, en hij heeft ook contacten gelegd voor meer coördinatie op Europees niveau. 

Uit goede bron werd vernomen dat defensie gisteren hun Airbus A330 MRTT naar Islamabad heeft opgestuurd. Die heeft een capaciteit van ongeveer 250 stoelen. Die zou eventueel kunnen worden ingezet om de groep van 250 mensen die gisteren geëvacueerd werd, alvast naar Europa over te vliegen. Maar of dat zal gebeuren (en wanneer) is niet duidelijk. 

Volgens Bonte is er in de voormiddag in ieder geval nog crisisoverleg met de verschillende diensten. "Daar zal bekeken worden wanneer en hoeveel mensen er naar ons land nog worden doorgevlogen, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen." Bonte benadrukte dat het aan de federale diensten is om daarover te communiceren. 

De scenario's om mensen over te brengen naar Peutie lagen klaar

Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde

Lokale politie moet helpen

Op dit moment helpt de lokale politie van Vilvoorde bij de bewaking van de perimeter rond de kazerne, en ook in de kazerne. En dat vindt Bonte absurd. "De capaciteit en luxe hebben we niet om bewakingstaken te doen in een militaire kazerne, waar ook militaire politie en defensie aanwezig is (...) Dit is een brug te ver", aldus Bonte.

"Het is niet onze taak om die beveiliging te doen, maar nood breekt wet zeker, op korte termijn kan het wel. Maar ik hoop dat het op korte termijn is, en dat de federale en militaire politie snel zelf de capaciteit voorziet (...)." 

Bekijk hier nog enkele foto's van Defensie van de geëvacueerden in Peutie:

SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE
SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE
SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE
SEDEYN RITCHIE BELGIAN DEFENCE

Meest gelezen