API/GAMMA-RAPHO

Liechtenstein rouwt om prinses Marie, de echtgenote van vorst Hans-Adam II en moeder van erfprins Alois

Het ministaatje Liechtenstein rouwt om prinses Marie (81), de vrouw van vorst Hans-Adam II. Ze stierf in Grabs waar ze eerder deze week in het ziekenhuis belandde met een beroerte. De familie heeft afscheid kunnen nemen. Er zullen nu zeven dagen van nationale rouw volgen.

Het hof laat weten dat prinses Marie "vredig" is ingeslapen in het bijzijn van haar familie en dat ze de laatste sacramenten heeft ontvangen. In Liechtenstein, gelegen tussen Zwitserland en Oostenrijk, weerklonken de kerkklokken uit respect. De regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd. Alle vlaggen hangen gedurende die periode halfstok en bij evenementen zal er eerst een minuut stilte zijn. 

Marie werd geboren in Praag (Tsjechië) in een adellijke familie. Ze trouwde in de zomer van 1967 met Hans-Adam. Samen kregen ze vier kinderen en 15 kleinkinderen. Marie stond bekend als sociaal geëngageerd en als kunstliefhebber. Ook was ze dertig jaar voorzitter van het Rode Kruis in Liechtenstein.

Oudste zoon Alois is de erfprins in Liechtenstein en regent sinds 2004. Hij krijgt pas de titel van vorst als zijn vader overlijdt. 

Het vorstendom Liechtenstein zou tot de rijkste monarchieën van Europa behoren met een geschat vermogen tussen de 4 en 10 miljard euro. Naast overzeese domeinen, wijngaarden en uitgestrekte bossen zou dat te danken zijn aan de privébank LGT Group, die in het bezit is van de familie, en investeringen in vastgoed door de Prince of Liechtenstein Foundation. 

Meest gelezen