Ziba heeft twee dagen rondgezworven rond de luchthaven van Kaboel

Limburgers getuigen over drama’s aan de luchthaven in Kaboel: “We moeten onze geliefden achterlaten”

Twee volle dagen heeft Ziba uit Lommel rondgezworven rond de luchthaven in Kaboel voor ze op een vlucht naar Europa kon stappen. Ze is erg blij dat ze "de slechte mensen van de taliban” achter zich heeft kunnen laten, maar tegelijk is ze erg bezorgd om haar ouders die er niet wegkunnen. Shirzad uit Hasselt heeft minder geluk, want hij geraakt niet aan de ingang van de luchthaven.

Chaos en geweld, zo beschrijven getuigen de situatie aan de luchthaven van Kaboel. Ziba uit Lommel heeft geluk gehad, na twee dagen is ze eindelijk op een vliegtuig geraakt. “Afghaanse politieagenten schieten op de mensen en de taliban slaan ons. Er wordt ook geregeld traangas gebruikt”, vertelt een emotionele Ziba. Ze heeft geluk gehad, want uiteindelijk is ze naar België kunnen terugkeren. Ze kon op een Duits vliegtuig stappen en is deze ochtend met de trein in België aangekomen. “Ik ben zo bij dat ik opnieuw bij mijn gezin in Lommel ben, maar ik ben tegelijk zeer verdrietig dat ik mijn ouders heb moeten achterlaten.”

Ik weet echt niet meer wat ik moet doen

Shirzad uit Hasselt

Een ander verhaal klinkt bij Shirzad uit Hasselt. Ook hij was even op bezoek bij familie en is er vorige maand getrouwd. “Ik heb geen idee hoe ik de luchthaven moet binnen geraken. Ik heb het één keer bijna gehaald, maar toen spoten de westerse militairen met traangas en toen moest ik vluchten”, klinkt het wanhopig. “Er vallen heel wat doden hier. Mensen worden vertrappeld en af en toe vallen er schoten. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Op de e-mails die ik naar de ambassade stuur, krijg ik zelfs geen antwoord meer.”

Shirzad doet morgen een nieuwe poging om de luchthaven binnen te geraken. Hij heeft er zelfs geen idee van of hij zijn vrouw mag meenemen op het vliegtuig naar België.

Meest gelezen