Ook Afghaanse "fixers" zonder Belgische nationaliteit aan boord evacuatievlucht die vanmorgen is geland

Bij de geëvacueerde mensen uit Afghanistan die vanmorgen in België zijn geland, zitten ook al enkele Afghanen zonder de Belgische nationaliteit. Het gaat om Afghanen die de afgelopen jaren het Belgische leger geholpen hebben en ook om mensenrechtenactivisten, bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). 

Vanmorgen zijn in ons land twee vliegtuigen aangekomen met 226 mensen aan boord die geëvacueerd zijn uit Afghanistan. Het gaat vooral om Belgen en hun familieleden, maar ook al om enkele Afghaanse, zogenoemde "fixers". Het gaat om Afghanen die voor ons leger gewerkt hebben de afgelopen jaren, denk aan tolken bijvoorbeeld.

"Defensie stuurt extra militairen naar de regio", zegt minister Ludivine Dedonder (PS) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Die medewerkers hebben ook hun gezin meegebracht, het zou gaan om zo'n twintigtal mensen. Ons land wil in totaal zo'n 200 Afghaanse medewerkers terughalen.

De fixers die vanmorgen zijn geland, zitten nog in de kazerne in Peutie. Dat is de kazerne waar de ruim 200 geëvacueerden werden ondergebracht nadat ze vanmorgen geland waren op Melsbroek. Daar werden hun documenten bekeken en moesten ze een coronatest afleggen.

"Iedereen doorloopt een gans proces waarbij ze gescreend worden door de politie en staatsveiligheid. Er zijn verschillende profielen. Een heleboel van die mensen zijn Belgen met hun familie. Maar er zijn ook een aantal mensen die als fixer of tolk aan de slag waren en die onze militairen ooit in Afghanistan geholpen hebben", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). 

Asiel

"Ik ben blij om te kunnen vaststellen dat ondanks het feit dat het heel moeilijk was om tot in de luchthaven van Kaboel te raken voor mensenrechtenactivisten en tolken, dat er van die twee groepen hier vandaag mensen zijn", aldus Mahdi. "Dat is een teken dat er toch misschien wel wat mogelijk is. We hopen dat dat de komende dagen nog verbetert."

De fixers met hun gezin zullen een asielaanvraag moeten indienen in ons land.  Ook een aantal Afghaanse Belgen zouden familie hebben meegebracht. Ook die mensen moeten asiel aanvragen. De bevoegde diensten zijn aanwezig op het terrein om hen te helpen voorbereiden op hun aanvraag, verklaart staatssecretaris Mahdi.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bracht een bezoek aan de kazerne van Peutie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen