Majoor Peter Freys: "145 extra Belgische militairen onderweg naar luchthaven van Kaboel en Islamabad"

Voor ons land zijn 145 extra militairen onderweg naar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel en naar de luchthaven van Islamabad in Pakistan. Dat zegt majoor Peter Freys aan VRT NWS. Gisteren sprak minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) van een 100-tal militairen. Wat gaan zij daar doen?

Momenteel zijn zo'n 100 Belgische militairen in Afghanistan en Pakistan. Daar komen er nu dus 145 bij. "De vliegtuigen die leeg vertrekken van België naar Islamabad gebruiken we om onze manschappen ter plaatse te versterken", zei minister Dedonder gisteren in "Terzake" op Canvas. "We bereiden ons voor - zoiets doet defensie - en we houden rekening met alle mogelijke opties, samen met onze partnerlanden."

Majoor Freys spreekt over 145 manschappen, waarvan een deel naar Kaboel vertrekt, maar de meeste militairen zullen (voorlopig) vanuit Islamabad opereren, onder hen vliegtuigtechnici. "Die extra militairen zullen onder meer de extra evacuatievluchten ondersteunen tussen Kaboel en Islamabad", zegt Freys. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Nu vragen we de mensen om zelf naar de luchthaven te komen, maar alle opties worden bekeken

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Buiten de ondersteuning van die evacuatievluchten, zijn er andere opties mogelijk. Zo blijkt uit het interview met minister Dedonder. Betekent dit nu bijvoorbeeld dat ons land actief mensen vanuit de stad naar de luchthaven van Kaboel gaat brengen? "Nu vragen we de mensen om zelf naar de luchthaven te komen, maar alle opties worden bekeken", houdt Dedonder een slag om de arm. "Het personeel versterken, betekent ook vluchten mogelijk maken. Het is in dit kader dat we dit doen. Als de toestand op een of andere manier zou veranderen, moeten we op het terrein klaarstaan om in actie te komen."

Volgens Dedonder verloopt de samenwerking met andere landen intussen veel vlotter. "Momenteel hebben we een heel goede samenwerking met de landen die ter plaatse zijn. Op de luchthaven van Islamabad is dat met Denemarken en Nederland. We werken samen met die landen om mensen te evacueren." Zo hebben Belgische vliegtuigen al Nederlanders en Denen meegenomen, en zijn er ook al Belgen met Nederlandse vliegtuigen meegevlogen.

België heeft geen contacten met de taliban

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Ook met de Amerikanen verloopt de samenwerking intussen vlotter. "Sinds gisteren verloopt de samenwerking echt goed", zegt Dedonder. "De eerste dag ging dat inderdaad moeilijk." 

Met de taliban praat ons land niet. "België heeft geen contacten met de taliban", bevestigt de minister. Is afspraken maken met die taliban dan niet nuttig om meer mensen op een veilige manier tot op het luchthaventerrein te krijgen? Dedonder houdt het bij een "alle opties worden bekeken".

Bekijk hier het interview van tv-collega Jan Balliauw met minister Dedonder in "Terzake" en lees eronder verder.

Videospeler inladen...

Van vier naar zes rotatievluchten

Hoe dan ook dringt de tijd, want zonder tegenbericht trekken de Amerikaanse troepen op 31 augustus weg, ook vanop de luchthaven in Kaboel. "Het is in functie van die datum dat we ons organiseren", bevestigt Dedonder. "Daarom drijven wij het aantal vluchten op." Dat betekent desnoods meer dan vier evacuatievluchten per dag tussen Kaboel en Islamabad, zoals nu het geval is.

"We moeten een maximaal aantal vluchten inleggen om een maximaal aantal mensen te evacueren, vóór de poorten sluiten." Majoor Freys zegt vandaag dat de "rotatievluchten tussen Islamabad en Kaboel zijn opgetrokken van vier naar zes" om zoveel mogelijk mensen weg te halen.

Langer blijven in Afghanistan dan de Amerikanen is uitgesloten. Dedonder: "Als de Verenigde Staten vertrekken, zullen andere landen dezelfde beslissing nemen." Ook ons land blijft met andere woorden niet langer dan de Amerikanen.

Jan Balliauw geeft meer toelichting in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen