Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in het deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs mag het mondmasker af  

Vanaf 1 september kan ook in het deeltijds kunstonderwijs (denk aan de muziekschool) en in het volwassenenonderwijs les gevolgd worden zonder mondmasker. Dat is beslist na overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en vertegenwoordigers van het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs. In de academies en lescentra in Brussel blijft er wel nog een algemene mondmaskerplicht tot zeker eind september.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar vervalt elke beperkende coronamaatregel: in de muziekschool of tekenacademie zullen zij dus sowieso geen mondmasker meer moeten dragen. Kinderen vanaf 12 jaar of cursisten in het volwassenenonderwijs mogen hun mondmasker ook afzetten, maar dan wanneer ze stilstaan of stilzitten tijdens de les in de klas. Buiten de klas - denk aan de leraarskamer of in de gang wanneer er geen afstand kan bewaard worden - moet het mondmasker wel op. 

In het deeltijds kunstonderwijs zijn ook bewegingsactiviteiten zoals dans, drama en performance mogelijk zonder mondmasker. Bij zang en blaasinstrumenten gelden specifieke maatregelen, maar die worden pas later deze week bekendgemaakt.

In Brussel zijn de coronacijfers - in het bijzonder de vaccinatiegraad - slechter dan in Vlaanderen. Daarom zal de algemene mondmaskerplicht daar nog tot zeker eind september gelden in de centra voor volwassenenonderwijs en de centra voor basiseducatie. Ook op andere plaatsen waar de cijfers sterk afwijken, kan de mondmaskerplicht opnieuw worden ingevoerd, kunnen klasgroepen preventief worden getest of in quarantaine geplaatst. 

In het algemeen blijft ventilatie een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus. De preventieadviseur zorgt daarom in elke academie voor een risicoanalyse van de lokalen en kan op basis daarvan maatregelen opleggen zoals een CO2-meter of mondmaskerplicht. 

"Opnieuw degelijk functioneren"

Ook qua capaciteit zullen er in het nieuwe schooljaar geen beperkingen meer worden opgelegd. “De regels voor de start van het schooljaar zijn goed nieuws voor onze academies die de voorbije schooljaren de deuren moesten sluiten of slechts in heel beperkte groepen konden lesgeven", zegt Patriek Delbaere, algemeen directeur van OVSG, de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs.

"De afstemming op de draaiboeken voor het leerplichtonderwijs en het basisprotocol cultuur is logisch en getuigt van een erkenning van het deeltijds kunstonderwijs als een volwaardige onderwijsvorm. Op deze manier kunnen onze academies opnieuw degelijk functioneren.”

Meest gelezen