Kerk in Olen installeert tank voor "hemelwater": "Milieuvriendelijk de bloemen op het kerkhof water geven"

In Olen heeft Sint-Martinusparochie een tank van 1.000 liter geïnstalleerd om "hemelwater" of regenwater op te vangen. Daar mogen buurtbewoners, bezoekers en groenwerkers voortaan water van tappen om onder meer de planten op het kerkhof water te geven. "Een belangrijk signaal in de strijd tegen de klimaatverandering", zegt diaken Cis Marinus.

Elk jaar doet de kerk in Olen een symbolische actie om de mensen meer bewust te maken van de klimaatproblematiek. Dit jaar installeert de Sint-Martinuskerk een tank van 1.000 liter om water op te vangen. De ton moet het water van een gedeelte van het dak van de kerk opvangen, zodat het hergebruikt kan worden. 

De kerk wil daarmee een sterk signaal geven. "We vinden het belangrijk dat de mensen nadenken over hoe we vorige decennia en eeuwen omgegaan zijn met de aarde. Het wordt tijd dat dat verandert", vertelt Marinus. "We hopen ook dat we andere mensen aanzetten om een ton te installeren in hun tuin."

Lees verder onder de foto: 

Het hemelwater staat ook met pijlen aangegeven.

De tank werd geïnstalleerd achter een houten omheining. "Het hemelwater staat met wegwijzers aangeduid", vertelt Marinus. "Het is de bedoeling dat de mensen de plantjes op de graven nu water geven uit de ton in plaats van met drinkwater. Ook de mensen van de groendienst gaan het gebruiken."

De buren mogen gerust een paar emmers komen halen om hun auto te poetsen

Cis Marinus, diaken Olen

En het gaat verder, want zelfs de buren mogen er water komen halen voor eigen gebruik. "De buren mogen gerust een paar emmers komen halen om bijvoorbeeld hun auto te poetsen", lacht Marinus. "Het water komt gratis, zomaar uit de hemel gevallen en daar mag iedereen gebruik van maken." Als er veel mensen hun weg vinden naar de hemelwatertank, zal de kerk er een tweede installeren.

Er is ook drinkwater beschikbaar. Het is de bedoeling dat dat niet meer gebruikt wordt voor de planten op het kerkhof.

Meest gelezen