Mijnterrils van Waterschei krijgen betere wandelpaden

Natuur en Bos gaat de wandelpaden rond de terrils van Waterschei in Genk heraanleggen zodat je er ook bij nat weer comfortabel kan wandelen. Het meest kwetsbare deel van het natuurgebied de Klaverberg zal beter beschermd worden, door er een raster rond te plaatsen. De werkzaamheden starten midden september. 

Het gebied De Klaverberg is zo'n 200 ha groot, het ligt centraal tussen As, Genk en Oudsbergen. De terrils zijn een trekpleisters voor wandelaars en mountainbikers. Natuur en Bos (ANB) gaat de wandelpaden rond de terrils nu verbeteren, zodat er ook bij nat weer comfortabel gewandeld kan worden. En in As, in de buurt van de Fazantenstraat, wordt een trap aangelegd om de top van de lage terril gemakkelijker te bereiken. 

Begin dit jaar waren er in het natuurgebied problemen met wildcrossers en mountainbikers. Natuur en Bos gaat het meest kwetsbare deel van het natuurgebied daarom nu afschermen met een raster. "In het gebied komen veel grondbroeders voor, zoals de veldleeuwerik", legt Lise Hendrick van ANB uit. "Die maakt zijn nestje dus op de grond en is daardoor heel kwetsbaar. Daarom gaan we de natuur er beschermen met een raster. Maar wandelaars worden in dat deel van het gebied wel nog toegelaten. "

Mountainbikeparcours

Een flank van de terril wordt volgend jaar uitgerust met een mountainbikeparcours. "We gaan de link leggen tussen de Duinengordel in Oudsbergen en de bestaande routes in Genk, via de Klaverberg", vertelt  Tom Naômé van Sport Vlaanderen. "En aansluitend leggen we ook een technische zone aan, op een flank van de terril.  Dat technisch parcours is in totaal zo'n 6 km lang en is vooral bedoeld voor de lokale mountainbikers. Daar kunnen ze zich dan uitleven. Wie langere tochten maakt kan kiezen of hij dat parcours al dan niet uitprobeert."

Vanavond geeft Natuur en Bos meer uitleg over de plannen tijdens een webinar. Volgende week maandag is er een rondleiding in het gebied gepland. Deelnemers moeten op voorhand inschrijven via de website van ANB.

Meest gelezen