Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Na 18 maanden coronapauze opnieuw ceremoniële wisseling van de wacht aan Buckingham Palace in Londen

Voor het eerst sinds maart vorig jaar kon het publiek vandaag in de Britse hoofdstad genieten van de kleurrijke "Changing of the Guard" nabij het paleis van koningin Elizabeth II. Die is wel met vakantie op haar buitenverblijf in Schotland. Het gaat om een van de langste periodes dat die ceremonie niet heeft plaatsgevonden.

Traditie moet er zijn en dus was er omstreeks 11 uur vanochtend de meest typische Britse ceremonie in hartje Londen. Zoals gebruikelijk marcheert onder begeleiding van muziek een "nieuwe wacht" van in rode vesten en berenmutsen gehulde soldaten op de Mall naar Buckingham Palace waar ze dan officieel de taken overnemen van de even kleurrijk uitgedoste "oude wacht". Dat soort ceremonies vindt in veel landen plaats, ook in België, maar geen ervan heeft de uitstraling van die in Londen.

Vanochtend was speciaal want het was de eerste keer sinds maart vorig jaar dat Londenaars en toeristen konden genieten van het spektakel. Om samenscholing van veel mensen te vermijden, was de ceremonie al die tijd afgelast. Ook vandaag werd aangeraden om mondmaskers te dragen en om thuis te blijven voor wie zich ziek voelt. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie er niet bij was, was koningin Elizabeth II zelf, want die is met vakantie in haar kasteel in Balmoral in Schotland. De koningin is trouwens nooit te gast op het spektakel. Dat gebeuren aan Buckingham Palace, de officiële residentie van de koningin, is overigens niet uniek. Ook aan haar paleis in Windsor en aan de Tower in Londen vinden dergelijke ceremonies plaats, maar dan met iets minder show.

Traditie uit de 15e eeuw

De traditie zou teruggaan tot het einde van de 15e eeuw toen de Engelse koningen een vast korps lijfwachten in dienst hadden. Die moesten uiteraard worden afgelost en daaruit groeide de ceremonie. 

Vandaag viel de eer te beurt aan de Coldstream Guards, de oudste permanent bestaande Engelse en nu Britse legereenheid. De eenheid ontstond in 1650 en maakte vreemd genoeg deel uit van het republikeinse leger van Oliver Cromwell dat de monarchie omverwierp. De Coldstream Guards speelde tien jaar later echter een belangrijke rol bij de restauratie van het koningschap en dat verklaart waarom ze nog bestaan. 

Het zijn voornamelijk infanterie-eenheden die de bewaking van het paleis op zich nemen, maar niet altijd Britse. In het verleden hebben ook militairen uit Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en zelfs Sri Lanka en Pakistan die taak op zich genomen. Ook soldaten van de luchtmacht en de marine vervullen geregeld de taak.

Het gaat overigens niet om ceremonie alleen: de militairen die u ziet, zijn wel degelijk gevechtseenheden en hebben vaak oorlogservaring.

Meest gelezen